UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд Євросоюзу зняв санкції з Сергія Клюєва

Санкції можуть залишатися чинними до закінчення строку оскарження, який складає більше двох місяців.

Суд Євросоюзу анулював рішення Ради ЄС від березня 2017 року щодо санкцій проти депутата-втікача Сергія Клюєва.

У той же час суд вирішив, що санкції можуть залишатися чинними до закінчення строку оскарження, який складає більше двох місяців. На цей момент Рада ЄС перевірить обґрунтованість того, що Клюєв потрапив у "чорний список" і що він дійсно підпадає під критерії осіб, на яких накладаються такі санкції, повідомляє "Радіо Свобода".

Крім того, суд визнав можливість того, що інформація, надана Раді ЄС Києвом може бути необґрунтованою і тим або іншим способом привести до прийняття неадекватних рішень.

На думку суду, тих фактів, які були надані Києвом, на сьогодні недостатньо для подальшого продовження санкцій проти Клюєва.

Повідомляється також, що суд залишив чинним рішення першого розгляду скарги Клюєва, яким були анульовані санкції з жовтня 2015-го та березня 2016-го.

Продовжені в березні минулого року санкції проти депутата-втікача діють до 6 березня.

Як зазначив суд ЄС, обмеження можуть накладатися на особу, яку "ідентифікували, як відповідальну за незаконне привласнення державних коштів", достатніх доказів стосовно Клюєва не було надано.

Напередодні стало відомо, що дипломати Європейського союзу мають намір виключити з санкційного списку двох соратників екс-президента Віктора Януковича - Сергія Клюєва і екс-міністра юстиції Олену Лукаш.

Нагадаємо, що 28 січня 2016 року Верховна Рада дала згоду на затримання і арешт народного депутата Сергія Клюєва.

Раніше, 3 червня 2015 року, Верховна Рада підтримала зняття недоторканності і притягнення Клюєва до кримінальної відповідальності. Того ж дня Клюєв намагався вилетіти до Відня, але був затриманий представниками прикордонної служби аеропорту "Бориспіль". 4 червня Клюєв не з'явився на допит у Генеральну прокуратуру. Народного депутата оголосили у розшук.

У травні 2017 року Інтерпол зняв з міжнародного розшуку екс-президента-втікача Віктора Януковича та його оточення.