UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд вирішив конфіскувати у Киви 1,2 млн грн

Щоправда, депутат ще має можливість оскаржити рішення.

Вищий антикорупційний суд вирішив конфіскувати у народного депутата від ОПЗЖ Іллі Киви понад 1,2 млн грн за передачу в оренду жомової ями, повідомила пресслужба ВАКС. Одіозний парламентарій вже прокоментував рішення суду.

«Сьогодні, 13 серпня, колегія суддів Вищого антикорупційного суду повністю задовольнила позовні вимоги прокурора САП та стягнула з народного депутата України 9 скликання в дохід Державного бюджету України необґрунтований дохід, а саме кошти в розмірі 1 252 236 гривень», – повідомили у суді.

Водночас в Нацагентстві з питань запобігання корупції пояснили, що за даними поданої Кивою декларації вказані кошти народний депутат отримав від передання в оренду жомової ями. Щоправда, на момент передачі депутат не був власником жомової ями, тому отримав гроші необґрунтовано. 

Рішення можна оскаржити протягом 30 днів з дня складання повного тексту. Останній у ВАКС пообіцяли скласти та підписати 17 серпня 2021 року.

Сам Кива назвав рішення суду «цирком» і заявив, що впевнений у своїй позиції.

«Плював я на цей цирк! Заспокойтеся, це рішення не набуло законної сили і буде оскаржене! Ми впевнені у своїй правовій позиції! І обов'язково доб'ємося справедливості!», – написав депутат у Telegram.

Читайте також: Кива відреагував на претензії СБУ лайливим відеороликом

Наприкінці липня минулого року, журналісти Bihus.Info з’ясували, що Ілля Кива 2019 року отримав 1,2 млн гривень доходу від оренди жомової ями, яка насправді давно не використовується та є порослою бур’янами ділянкою без жодних ознак якоїсь діяльності навколо. Ділянку площею 400 кв. м (0,04 га) разом з гаражем орендувала львівська фірма «Компанія «Сіквел», яка є фігурантом кримінального провадження через ознаки фіктивності.