UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд почав слухати свідчення потерпілих у справі проти Кернеса

Харківський мер вимагає присутності в суді Арсена Авакова.

У Київському районному суді Полтави вперше були заслухані свідчення потерпілих проти харківського міського голови Геннадія Кернеса.

Олександр Кутятин і Сергій Ряполов, які, за версією слідства, в січні 2014 року були викрадені охороною мера Харкова і були піддані тортурам і побиттю, розповіли про деталі події.

"Ряполову завдав удар Геннадій Кернес. Після удару у Сергія у нього пішла кров з носа. Кернес пригрозив розправою, якщо він забруднить ковролін", − заявив у суді потерпілий Кутятин.

Засідання тривало три години. Крім допиту потерпілих суд розглядав скарги захисту Кернеса, який, зокрема, вимагав присутності на засіданні всіх 19 прокурорів, які ведуть кримінальне провадження. Суд відхилив клопотання адвокатів харківського мера.

Крім того, Геннадій Кернес в черговий раз заявив, що він наполягає на участі в судових засіданнях міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Прокуратура і потерпілі вважають клопотання захисту Кернеса необґрунтованими і підозрюють адвокатів у навмисному затягуванні судового процесу.

"Переливали з пустого в порожнє, в результаті чого ми втратили більше двох годин", − підкреслив прокурор Олександр Ганілов.

Потерпілі, в свою чергу, налаштовані рішуче і мають намір брати участь у судових засіданнях до логічного завершення процесу.

"Я готовий і два-три роки їздити на засідання, давати свідчення і відповідати на запитання", − зазначив потерпілий Ряполов.

Читайте також: Кернесу в суді зачитали обвинувальний акт

Геннадія Кернеса і його двох охоронців Віталія Бліннікова і Євгена Смицкого підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч. 2 ст. 127 (катування), ч. 1 ст. 129 (погроза вбивством) Кримінального кодексу України. За версією слідства, 25 січня 2014 року харків'яни Олександр Кутятін і Сергій Ряполов, знімали на відео скупчення автотранспортних засобів з російськими номерами біля готелю "Національ", були незаконно затримані і доставлені в готель. Там вони зазнали допиту і побиття, в якому нібито брали участь особисто Кернес і його охоронці.

2 березня 2015 року харківському міському голові було вручено підозру у скоєнні злочину. 2 квітня Вищий спеціалізований суд України постановив перенести розгляд кримінальної справи відносно Кернеса з Дзержинського районного суду Харкова у Київський районний суд Полтави. Протягом восьми судових засідань розгляд справи по суті так і не почалося, так як адвокати підозрюваного озвучують його скарги на умови проведення засідань.

Геннадій Кернес неодноразово заявляв, що звинувачення проти нього сфабриковані і пов'язував кримінальне переслідування з особистою неприязню до нього міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Раніше мер Харкова Геннадій Кернес натякав на можливу причетність Авакова до організації замаху на нього.

Засідання по кримінальній виробництву щодо Кернеса, якого підозрюють у викраданні і тортурах учасників Евромайдана, з березня 2015 року переносилися кілька разів. Лише наприкінці вересня суд вирішив перейти до розгляду матеріалів провадження по суті.