UA / RU
Підтримати ZN.ua

Столтенберг змінив формат зустрічі Кулеби в НАТО, аби обійти угорське вето

Угорщина блокує засідання комісії Україна-НАТО уже п'ять років. 

Щоб обійти формальне вето Угорщини на вступ України в НАТО, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг проведе в Бухаресті окрему зустріч міністрів закордонних справ НАТО та України, повідомив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

«Це — повноцінна міністерська зустріч, але не в форматі Комісії Україна-НАТО. У такому ж форматі раніше зустрічалися і міністри оборони НАТО та України», - повідомив він.

Ніколенко нагадав, що Угорщина з 2017 року блокує проведення засідань Комісії Україна – НАТО вище рівня послів. Відповідно, глави МЗС наразі не можуть офіційно збиратися під парасолькою комісії.

«Після того, як Угорщина зніме своє застереження, міністерські зустрічі можуть проходити і в рамках Комісії Україна – НАТО», - зазначив він.

Водночас на  зустрічі в Бухаресті міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та його іноземні колеги обговорюватимуть подальшу військову допомогу Україні та відновлення української енергетичної інфраструктури. Також український міністр проведе низку двосторонніх зустрічей.

Читайте також: Поведінка Угорщини дуже насторожує – прем’єр-міністерка Естонії

Офіційною причиною, якою Будапешт аргументує блокування проведення комісії Україна-НАТО є нібито “порушення прав угорської національної меншини у Закарпатті. Зокрема угорців не влаштовував закон про освіту, згідно з яким українську мову в Україні мають вивчати уже в першому класі. 

Така позиція Угорщини викликала роздратування у партнерів ще в 2018 році.