UA / RU
Підтримати ZN.ua

Столтенберг закликав прийняти Швецію та Фінляндію до НАТО, в Туреччині досі не згодні

Позиція Анкари залишається єдиною перепоною для розширення Альянсу.

Вступ Швеції та Фінляндії до Північноатлантичного альянсу залишається відкритим питанням через важку переговорну позицію щодо цього з боку Туреччини. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що обидві країни виконали необхідні умови для приєднання і закликав інших членів не зволікати з ратифікацією відповідного рішення. Його цитує пресслужба НАТО. 

Під час зустрічі з міністром закордонних справ Туреччини Мевлютом Чавушоглу у четвер 3 жовтня Столтенберг заявив, що Швеція і Фінляндія суттєво розширили співпрацю у сфері протидії тероризму на запит Анкари. Крім того, в усьому іншому генеральний секретар НАТО не бачить перешкод для вступу країн в Альянс. 

«Фінляндія та Швеція виконали свою угоду з Туреччиною. Вони стали сильними партнерами у нашій спільній боротьбі з тероризмом у всіх його формах і проявах. І вони явно віддані довгостроковій співпраці з Туреччиною для розв'язання ваших проблем безпеки. Отже, настав час вітати Фінляндію та Швецію як повноправних членів НАТО», — звернувся Столтенберг до Чавушоглу.

Турецький міністр не погодився з генеральним секретарем НАТО. Він заявив, що поки не бачить, аби обидва кандидати, — особливо Швеція, — виконали всі необхідні умови для вступу. Передбачається, що найближчими днями Столтенберг відвідає Туреччину для нового етапу перемовин з цього питання. 

Читайте також: Швеція навряд чи отримає ратифікацію на вступ до НАТО від Туреччини до кінця року – Bloomberg

Нагадаємо, що Анкара висунула Стокгольму вимоги щодо припинення діяльності курдських сепаратистів, екстрадиції підозрюваних і повного скасування обмежень на продаж зброї.