UA / RU
Підтримати ZN.ua

Столтенберг: «Майбутнє України в НАТО. Зараз вона найближче до Альянсу, ніж будь-коли»

Єнс Столтенберг згадав про рішення, ухвалені на саміті у Вільнюсі.

Сьогодні Україна найближче до НАТО, ніж будь-коли раніше. Про це заявив чинний глава Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг в інтерв’ю угорському виданню Index.

«Україна ближча до НАТО, ніж будь-коли, і ми продовжуватимемо підтримувати її у здійсненні необхідних реформ на шляху до членства», – зазначив Столтенберг.

Він запевнив, що «майбутнє України в НАТО». Генсек Північноатлантичного Альянсу нагадав про багаторічну програму допомоги Україні для забезпечення переходу від радянських стандартів до обладнання і стандартів НАТО, а також для оперативної сумісності армій. Таку програму члени Альянсу погодили на саміті у Вільнюсі. 

Читайте також: Блінкен на зустрічі міністрів МЗС країн НАТО говоритиме про Україну

«Наразі союзники пообіцяли виділити 500 мільйонів євро на критичні потреби, включаючи пальне, медичне обладнання, обладнання для розмінування та понтонні мости. Ми оновили наші політичні зв’язки через нову Раду Україна-НАТО, платформу для врегулювання криз і прийняття рішень, де ми вирішуємо спільні питання безпеки на рівних. Усі союзники також погодилися, що План дій щодо членства буде вилучено зі шляху України до вступу в НАТО, таким чином двоетапний процес перетвориться на одноетапний. Лідери вирішили запросити Україну приєднатися, коли умови будуть виконані і союзники погодяться», – додав Столтенберг.

Раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявляв, що на майбутньому саміті Альянсу у Вашингтоні, буде обговорюватися, зокрема, подальший курс України, а також надання належної військової підтримки. Водночас за його словами, вступ України до Північноатлантичного альянсу під час війни не є можливим.