UA / RU
Підтримати ZN.ua

Стефанішина розповіла про співпрацю України та ЄС для подолання енергетичної, безпекової та продовольчої криз

Наша країна, за її словами, розраховує на значне збільшення обсягів експорту електроенергії.

Європа сьогодні стоїть на порозі безпрецедентної енергетичної кризи, що стане кульмінаційним випробуванням міцності та солідарності європейських демократій. Про це віцепрем'єр-міністерка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина пише у матеріалі для ZN.UA "Україна на шляху до ЄС: де ми є і куди рухаємося далі?". 

"Енергетична і безпекова криза на континенті, а також глобальна продовольча криза сьогодні можуть бути подолані лише за умови нашої тісної інтеграції з ЄС. Наразі вона активно триває — між Україною та ЄС запрацював "транспортний безвіз", обнулено мита на імпорт товарів з України, діють "шляхи солідарності" для того, аби українська аграрна продукція могла задовольнити попит на міжнародному ринку, - пояснює віцепрем'єра. - А синхронізація наших енергетичних мереж з ENTSO-E у березні дозволила поступово нарощувати експорт чистої електроенергії до країн ЄС".

Україна, за її словами, розраховує на значне збільшення обсягів експорту електроенергії надалі, що дозволить як зменшити споживання російського газу в Європі та підтримати ліквідність ринку електроенергії України, так і допомогти Україні у разі втрати потужностей з генерації цієї зими.

Читайте також: Останні пів року продемонстрували, що Україна може ефективно втілювати в життя євроінтеграційний порядок денний навіть в умовах війни — Стефанішина

Більше матеріалів Ольги Стефанішиної читайте за посиланням.