UA / RU
Підтримати ZN.ua

Стефанчук хоче, щоб у ВР створили новий комітет: для якого питання

Спікер парламенту пояснив доречність такої ініціативи.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук висловив ідею щодо створення в парламенті додаткового комітету, який би займався питаннями, пов'язаними з НАТО. Про це йдеться в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що має ініціювати створення такого комітету на тлі наближення Вашингтонського саміту Північноатлантичного Альянсу, який відбудеться в 2024 році. На його думку, для комітета ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки достатньо питань усередині країни. Для прогресу нашої держави в НАТО Стефанчук вважає потрібно наявність у парламенті людей, які будуть вести цю тематику.

“Ми ж маємо два вектори — це Євросоюз і НАТО. Тематика Євросоюзу є предметом відання окремого комітету — з питань інтеграції України до Європейського Союзу. Водночас НАТО чомусь не має такої парламентської уваги. Саме тому я би дуже хотів, щоби був створений комітет, який якраз і займався би законодавством про НАТО, бо маємо дуже великі виклики”, — заявив спікер Ради.

Читайте також: Данілов прокоментував ідеї вступу України в НАТО без окупованих територій

За словами політика, на саміті Альянсу у Вашингтоні треба отримати дуже хороший результат для України. Тому він підтримує оптимізацію кількості комітетів, “але вона має бути розумною і демонструвати суспільству те, до якого результати ми маємо прийти”.

Стефанчук сподівається, що новий комітет можуть створити найближчим часом, щоб його члени перебрали на себе всі функції приведення нашого законодавства до стандартів НАТО.

Відповідаючи на запитання, чи не доцільніше розширити повноваження комітету ВР із питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, голова Верховної Ради сказав, що дискусія наразі ведеться.

“Але мені здається, якщо в нас виділено два напрямки, і один із них має інституційне забезпечення (це і комітет, і парламентський офіс, який спеціалізовано займається приведенням законодавства у відповідність до стандартів ЄС, і безліч експертів, і окремий профільний віце-прем’єр), а НАТО — не менш важливий напрямок, тому в парламенті він також повинен отримати серйозну підтримку”, — пояснив Стефанчук.

Читайте також: Безугла каже, що її не відкликали з посади заступниці голови оборонного комітету ВРУ, але хочуть

Напередодні засідання Ради Україна-НАТО на рівні міністрів закордонних справ відбулося в Брюсселі на тлі проблем із виконанням нашими партнерами взятих зобов'язань щодо військової допомоги та посиленням уваги миру до палестино-ізраїльського конфлікту. Тому важливо було отримати відповідь на запитання: чи Україна залишається головним пріоритетом Альянсу? Про те, що обговорювалося та приймалося на засіданні Ради, читайте у статті Володимира Кравченка "Чи покличуть Україну до НАТО наступного року".