UA / RU
Підтримати ZN.ua

Стан здоров'я Саакашвілі різко погіршився

Він насилу ходить і говорить

Стан здоров'я експрезидента Грузії Міхеїла Саакашвілі, який голодує в Руставській в'язниці, погіршився. Про це заявив журналістам його особистий лікар Ніколоз Кипшидзе.

«Ситуація ускладнилася після того, як два-три дні тому я оглянув Міхеїла Саакашвілі. Він пив соки та дійсно розмішував в чай ложку меду. (...) Після того, як він дізнався з телевізора, що нібито з'їв в камері майже вісім кілограмів меду, взагалі від нього відмовився. Це позначилося і ситуація дуже близька до критичної», — заявив лікар.

За його словами, у Саакашвілі захворювання крові «таласемія».

«Я ніколи раніше не говорив про це, але він сьогодні дав мені на це свій дозвіл. Це не смертельне захворювання, але є якісь ліміти, і один з лімітів є голод. Під час цієї хвороби не можна голодувати. Він знав про цю хворобу ще з дитинства, але діагноз йому поставили у Вашингтоні під час одного з його візитів», — сказав Кипшидзе.

«Зараз він важко ходить і йому важко говорити», — додав лікар.

Читайте також: Через виїзд Саакашвілі усунули низку посадовців ДПСУ

Нагадаємо, 4 жовтня Міхеіла Саакашвілі відвідала український консул. Експрезидент Грузії голодує з 2 жовтня, за словами консула, зараз його стан задовільний.

Прем'єр-міністр Грузії Іраклі Гарібашвілі дав зрозуміти, що Тбілісі не збирається видавати Міхеіла Саакавшілі Україні, поки він не відбуде тюремний строк, згідно з винесеним йому заочно вироком.

Саакашвілі затримали 1 жовтня, напередодні місцевих виборів у Грузії експрезидент вперше за вісім років повернувся до країни. У Грузії він засуджений за чотирма кримінальними справами, політику загрожує шість років в'язниці.

У 2015 році Саакашвілі відновили українське громадянство і нині він очолює Виконавчий комітет реформ України. Президент Володимир Зеленський заявив, що стурбований ситуацією із затриманням Саакашвілі і домагатиметься його повернення.

Міністр закордонних справ Грузії Давид Залкаліані і прем'єр Гарібашвілі висловили впевненість в тому, що затримання Саакашвілі не погіршить відносини між двома країнами.