UA / RU
Підтримати ZN.ua

Стан Міхеїла Саакашвілі — незадовільний, необхідне лікування за кордоном

Даються взнаки наслідки голодування.

Колишньому президенту Грузії Міхеїлу Саакашвілі після перенесеного 50-денного голодування необхідне лікування за кордоном, про це розповів особистий лікар політика Ніколоз Кіпшидзе, повідомляє Reuters.

Саакашвілі погодився припинити голодування 22 листопада, завершивши свою 50-денну акцію протесту, яка завдала серйозного удару по стану його здоров'я.

"Стан Міхеїла Саакашвілі — незадовільний. У нього загальна слабкість, за останні два дні додалися шлункові та кишкові проблеми. Необхідні висококваліфікована діагностика та передові препарати. Також виявлено анемію, якої у нього до цього не було", — розповів Кіпшидзе після огляду пацієнта.

"Зараз йому найбільше потрібна спеціальна реабілітація, яку ми називаємо нейрореабілітацією та психонейрореабілітацією, яку ми не змогли організувати в Грузії", — заявив член альтернативного медичного консиліуму, невролог Отар Тоїдзе, оглянувши Саакашвілі.

З листопада грузинські лікарі наполягають на переведенні Саакашвілі до реанімаційного відділення, щоб уникнути ризику серцевої недостатності, внутрішньої кровотечі та коми.

 

Міхеїла Саакашвілі затримали 1 жовтня, перед місцевими виборами в Грузії екс-президент уперше за вісім років повернувся до країни. У Грузії він засуджений у кількох кримінальних справах, політику загрожує шість років ув'язнення. 2 жовтня затриманий оголосив голодування.

8 листопада Саакашвілі обманом перевезли до тюремної лікарні у Тбілісі. Пенітенціарна служба Грузії повідомила, що колишнього президента Грузії перевезли туди з метою недопущення погіршення стану здоров'я.

10 листопада в Грузії розпочався судовий процес над Міхеїлом Саакашвілі у справі про розгін опозиційного мітингу 7 листопада 2007 року, погром телекомпанії "Імеді". Ще одна справа — про розтрату коштів, чекає на розгляд. Саакашвілі також засуджений на шість років колонії у двох інших кримінальних справах.

Читайте також: Саакашвілі не помилують — президент Грузії

Адвокат і омбудсмен Людмила Денісова стверджують, що здоров'я Саакашвілі похитнулося: 18 листопада під час зустрічі з адвокатами у тюремній лікарні Тбілісі він знепритомнів, пізніше у нього був діагностований небезпечний неврологічний розлад — енцефалопатія Верніке.

22 листопада стало відомо, що Саакашвілі виходить із голодування. При цьому повідомлялося, що він перестає голодувати без ускладнень.