UA / RU
Підтримати ZN.ua

США звинувачують Росію у втручанні в вибори

Росіянин Іонов працював на ФСБ.

Міністерство юстиції США висунуло росіянину звинувачення в організації злочинної діяльності з використанням політичних груп у Флориді, Джорджії та Каліфорнії для розпалювання ворожнечі, поширення російської пропаганди та втручання в американські вибори, повідомляє Reuters.

Згідно з заявою відомства, мешканця Москви Олександра Вікторовича Іонова звинуватили у використанні громадян США в якості агентів російського уряду. У разі доведення провини йому загрожує до п’яти років позбавлення волі.

В Мін’юсті стверджують, що Іонов, який діяв за вказівкою ФСБ, «фінансово підтримував групи, наказував їм публікувати проросійську пропаганду та координував їхні дії, спрямовані на захист інтересів Росії».

Департамент також заявив, що Іонов використовував свій контроль над американською політичною групою у Флориді, щоб втрутитися в місцеві вибори, підтримуючи політичні кампанії двох людей у американському Санкт-Петербурзі у 2017 та 2019 роках.

Принаймні з грудня 2014 року по березень 2022 року, за словами департаменту, Іонов разом із щонайменше трьома російськими чиновниками брав участь у кампанії іноземного впливу, націленій на Сполучені Штати.

Після вторгнення Росії в Україну «політична група з Флориди» неодноразово обговорювала з Іоновим воєнні дії, де росіянин зокрема стверджував, що «кожен, хто підтримує Україну, також підтримує нацизм і перевагу білої раси».

Як повідомляла «Медуза», Алєксандр Іонов, є прихильником «Антимайдану» і засновник «Антиглобалістського руху», що ставить за мету підтримку «країн і народів, які протистоять диктату однополярного світу і прагнуть запропонувати альтернативну порядок денний».

У п’ятницю Міністерство фінансів США наклало санкції на Іонова, росіянку Наталію Валеріївну Бурлінову та чотири російські організації, яких звинуватили в підтримці масштабного проєкту Кремля та операцій з втручання у вибори, зокрема в Сполучених Штатах та Україні.

До списку санкцій, зокрема, включені такі суб’єкти, як Антиглобалістський рух Росії (AGMR), Ionov Transkontinental, STOP-Imperialism і Центр підтримки та розвитку громадської ініціативи креативної дипломатії (PICREADI).