UA / RU
Підтримати ZN.ua

США заявили про свою рішучу підтримку європрагнень України

США заявили про свою підтримку виконання Україною умов Європейського Союзу для підписання Угоди про асоціацію та глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі на Вільнюському саміті в листопаді.

США вітають Україну з 22-ю річницею незалежності і заявляють про свою підтримку Києву у виконанні умов Європейського Союзу, необхідних для підписання Угоди про асоціацію.

про це Йдеться в заяві державного секретаря Джона Керрі, яке він зробив від імені президента США Барака Обами і американського народу.

"Американський і український народи поділяють славну історію як партнери і друзі. Кожен день ми працюємо разом над загальними важливими питаннями, починаючи від сприяння економічному зростанню та диверсифікації джерел енергетики до співробітництва з питань ядерної безпеки та нерозповсюдження", - йдеться в заяві.

Керрі запевнив у тому, що США залишаються відданими допомоги нашим українським партнерам, в той час як ви працюєте над тим, щоб стати процвітаючою європейською демократією з вільною та відкритою економікою".

"Ми рішуче підтримуємо виконання Україною умов Європейського Союзу для підписання Угоди про асоціацію та глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі на Вільнюському саміті в листопаді", - заявив держсекретар США.

Крім того, Вашингтон оцінив українське лідерство в якості голови Організації безпеки і співробітництва Європи.

"Ми також вітаємо українські зусилля з просування глобального миру і безпеки в країнах-сусідах Європи і по всьому світу", - зазначив Керрі, додавши: "США з нетерпінням чекають продовження співробітництва з цих та інших питань, як ми зміцнюємо узи дружби між нашими урядами і нашими народами".

Раніше посол США в Україні Джеффрі Пайетт заявив, що Україна має високі шанси підписати угоду про асоціації з ЄС у листопаді. "Абсолютно. Думаю, в України дуже хороші шанси. Я кажу це, грунтуючись на тому, що я чув від української влади та європейської сторони. Всі хочуть зробити цю роботу", - зазначив він.

Саміт Східного партнерства, на якому Україна може підписати Угоду про асоціацію з Європейським Союзом, складовою частиною якої є створення зони вільної торговки, пройде 28-29 листопада у Вільнюсі. Підписання відбудеться, якщо Київ виконає вимоги Брюсселя: припинення політичних переслідувань опозиції та проведення реформ.

У той же час, Україна має намір продовжити співпрацю з Митним союзом (Росія, Білорусь, Казахстан) у рамках своїх можливостей. Представники вищих органів влади неодноразово називали ТЗ "торговим партнером номер один для України". Однак Угода про асоціацію з ЄС виключає можливість вступу України в Митний союз. !zn

Читайте також:

Посол США високо оцінив можливість підписання Україною угоди про асоціацію з ЄС

Німеччина закликала Росію не заважати Україні зробити свій вибір

Українці сумніваються у реальної незалежності країни

Путін пообіцяв захисні заходи при лібералізації митного режиму України з ЄС