UA / RU
Підтримати ZN.ua

США закликали Януковича вдатися до кроків, які пом'якшать конфлікт із народом

Адміністрація президента США закликає уряд України "вдатися до кроків, які дадуть Україні кращий шлях уперед". Такими кроками, згідно з текстом заяви, може бути "скасування антидемократичних законів прийнятих в останні дні, виведення міліцейських спецназівців із центру Києва і початок діалогу з політичною опозицією".

Наростання напруги в Україні є прямим наслідком нездатності уряду визнати законне невдоволення народу. Про це йдеться у заяві прес-секретаря Ради національної безпеки США Кейтлін Хайден, оприлюдненій на сайті посольства США в Україні.

"Уряд послабив основи української демократії, ввівши кримінальну відповідальність за мирні протести і позбавивши громадянське суспільство і політичних опонентів демократичного захисту, наданого їм законом", - йдеться в заяві.

Адміністрація президента США закликає уряд України "вдатися до кроків, які дадуть Україні кращий шлях уперед".

Такими кроками, згідно з текстом заяви, може бути "скасування антидемократичних законів прийнятих в останні дні, виведення міліцейських спецназівців із центру Києва і початок діалогу з політичною опозицією".

"Зі своїх перших днів, рух Майдан відзначався духом ненасильства і ми підтримуємо сьогоднішній заклик політичних лідерів опозиції відновити цей принцип. США продовжать розглядати додаткові кроки - в тому числі санкції на застосування сили", - йдеться в заяві.

Після традиційного недільного віче опозиції у Києві мітингувальники, серед яких були і радикально налаштовані активісти, пішли пікетувати Верховну Раду, але натрапили на кордон силовиків біля стадіону імені Лобановського. Почалися зіткнення радикалів із силовиками.

Активісти почали підпалювати машини міліції. Ті у свою чергу застосували водомети і гумові кулі. З обох боків є поранені. !zn