UA / RU
Підтримати ZN.ua

США ввели санкції проти 10 російських структур, пов'язаних із оборонкою

Зокрема під санкції потрапили структури, які перешкоджають роботі українських портів.

США у четвер ввели санкції проти 10 російських військово-морських структур, повідомляє “Голос Америки” з посиланням на Держдепартамент США.

Санкції було введено після того, як президент України Володимир Зеленський зустрівся у Вашингтоні із президентом Джо Байденом.

“У зв'язку з військово-морськими операціями Росії, (що завдають шкоди) українським портам, включаючи тим, що постачають такі необхідні світові продовольство та зерно, Сполучені Штати сьогодні вводять санкції проти російських військово-морських структур”, – йдеться у заяві держсекретаря Ентоні Блінкена.

Нагадаємо, що з жовтня Москва завдає масивних ракетних та безпілотних ударів по енергетичній інфраструктурі України.

Україна заявила, що її чорноморський порт «Одеса» не працював протягом дня на початку цього місяця, а порти Чорноморськ та Південний працювали лише частково після російської атаки на енергетичну систему регіону.

Усі три зазначені порти експортують зерно відповідно до “зернової угоди ”, укладеної в липні за посередництва ООН та Туреччини, про відновлення постачання сільгосппродукції України та полегшення експорту продовольства та добрив із Росії.

Шість організацій, проти яких спрямовані санкції, працюють або працювали в морському та оборонному секторі. Ще чотири організації були включені до списку за діяльність у морському секторі російської економіки.

“Сполучені Штати, як і раніше, сповнені рішучості вживати всіх необхідних заходів для стримування нападів Росії на Україну – чи то нападу з повітря, суші чи моря. Ці заходи притягнення до відповідальності наголошують на простому посланні: Кремль має припинити свою жорстоку кампанію проти України”, – наголосив Блінкен.

Сенат США на засіданні у четвер проголосував за включення до законопроекту про федеральний бюджет на 2023 рік ініціативи, що дозволяє вилучати заморожені внаслідок санкцій активи бізнесменів РФ для їхньої передачі Україні.