UA / RU
Підтримати ZN.ua

США виділили Україні пакет військової допомоги на 7,9 млрд доларів

Зеленський подякував американському політикуму.

Сполучені Штати Америки  виділили Україні новий пакет оборонної допомоги на 7,9 млрд доларів, підтвердив президент України Володимир Зеленський і подякував за допомогу.

«Вдячний Президенту США Джозефу Байдену, Конгресу США та його обом партіям, республіканцям і демократам, а також усьому американському народу за сьогоднішнє оголошення про надання Україні значної оборонної допомоги на загальну суму 7,9 мільярда доларів США та запровадження санкцій проти Росії», - написав він.

Він зазначив, що допомогу використають у найбільш ефективний і прозорий спосіб для досягнення нашої головної спільної мети: перемоги України, справедливого і тривалого миру і трансатлантичної безпеки.

Читайте також: Потрібно припинити зволікати та дозволити Україні бити вглиб РФ — премʼєрка Данії

У заяві Байдена на сайті Білого дому значиться, що він доручив Пентагону виділити весь залишок коштів на безпекову допомогу, які були виділені Україні до кінця мого терміну перебування на посаді.

«В рамках цих зусиль Міністерство оборони виділить решту коштів Ініціативи безпекової допомоги Україні до кінця цього року. Я також санкціонував 5,5 мільярдів доларів в рамках президентських повноважень щодо скорочення озброєнь, щоб забезпечити безстроковість цих повноважень, і щоб моя Адміністрація могла повністю використати фінансування, виділене Конгресом на підтримку скорочення американської техніки для України, а потім поповнити американські запаси», - зазначив він.

Президент США підтвердив, що в пакет допомоги вперше буде включена партія високоточних плануючих авіабомб Joint Standoff Weapon (JSOW ) із радіусом дії  до 130 км.

Також для посилення протиповітряної оборони України Міноборони США має відремонтувати і надати Україні додаткову батарею зенітних ракетних комплексів Patriot та ракети до них.

Додатково США планують розширити підготовку українських пілотів F-16, в тому числі підтримати підготовку ще 18 пілотів наступного року.

Читайте також: США можуть відправити Україні плануючі авіабомби JSOW. Що про них відомо?

Зеленський зазначив, що Україна та Сполучені Штати залишаються близькими союзниками, відданими захисту свободи, людського життя та спільної безпеки в Європі та за її межами.

«Ми завжди цінували потужну двопартійну підтримку у Сполучених Штатах та серед американців у справедливій справі України щодо перемоги над російською агресією», - заявив він.

США надають допомогу Україні в межах кількох програм і механізмів. Про те, що буде з грошима, які Штати заклали в бюджет на допомогу Києву, але ще не встигли використати, пояснював Володимир Кравченко в статті “Чи “згорять” 1 жовтня американські мільярди для України”.