UA / RU
Підтримати ZN.ua

США роблять ставку на дипломатичне вирішення питання українських портів. Чи можна розраховувати на залучення військових?

У Вашингтоні дали зрозуміти, що це запасний варіант. 

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що Вашингтон сподівається дипломатичним шляхом вирішити питання розблокування портів в Україні, проте в разі потреби американські військові можуть зробити й свій внесок. Про це він сказав під час брифінгу у Сінгапурі. 

Він назвав складною ситуацію, коли Росія блокує вивезення з України зерна для експорту. Наразі наслідки проблеми відчувають у всьому світі. 

"Якщо ви питаєте, чи можуть військові в регіоні внести сюди внесок, то, звичайно, ми можемо. Але ми завжди прагнемо в першу чергу досягти дипломатичного рішення, і я бачу багато енергії в цьому напрямку", - заявив Остін.

Читайте також: Зеленський пояснив, які наслідки продовольча криза матиме саме для Європи

Голова ОП Андрій Єрмак пояснив, як світ може уникнути продовольчої кризи. Для цього є три кроки: військові конвої для суден з зерном, посилення антиросійських санкцій, постачання Україні необхідної зброї. 

Нагадаємо, РФ блокує вивезення з українських портів зерна і тим часом сама розкрадає елеватори на окупованих територіях.

Під тиском світового товариства для розблокування морських шляхів з нашої країни стало відомо, що Анкара та Москва досягли попередньої домовленості про постачання української сільськогосподарської продукції через Чорне море. При цьому з Києвом ці держави питання не узгоджували, а безпосередньо Туреччина є однією з країн, яка купує зерно, вкрадене росіянами в Україні.