UA / RU
Підтримати ZN.ua

США прийняли до уваги вирок Пукачу, але чекають покарання замовників вбивства Гонгадзе

США сподіваються, що українська влада продовжить займатися справою Гонгадзе, щоб притягнути до відповідальності тих, хто замовляв викрадення і вбивство журналіста.

Сполучені Штати Америки висловлюють надію, що Україна продовжить розслідування справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе, для того, щоб до відповідальності були притягнуті замовники цього злочину, йдеться в заяві американського уряду, текст якої у четвер, 31 січня поширило посольство США у Києві.

"Ми приймаємо до уваги засудження і вирок Олексію Пукачу за його роль у вбивстві Георгія Гонгадзе. Слід схвалити цю новину, і ми сподіваємося, що українська влада продовжить займатися цією справою, щоб притягнути до відповідальності тих, хто замовляв викрадення і вбивство Георгія Гонгадзе", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 28 січня Печерський райсуд Києва визнав винним у вбивстві Гонгадзе екс-генерала МВС Олексія Пукача. Суд засудив Пукача до довічного ув'язнення, а також стягнув з нього 500 тисяч гривень (62,5 тисячі доларів) моральної шкоди на користь сім'ї Гонгадзе і позбавив звання генерал-майора.

Замовників злочину досі не встановлено.

Після винесення вироку Пукач визнав причетність до злочину колишнього президента Леоніда Кучми і екс-голови Верховної Ради Володимира Литвина, порадивши запитати у них про мотиви вбивства.

Як відомо, незабаром після виявлення обезголовленого тіла Гонгадзе в листопаді 2000 року в лісі під Києвом, було оприлюднено записи, нібито зроблені екс-майором держохорони Миколою Мельниченком у кабінеті тодішнього президента. На записі голос, схожий на голос Кучми, віддає розпорядження "розібратися" з журналістом.

Суд відмовився визнати записи Мельниченка доказами. Кучма і Литвин відкидають свою причетність до вбивства Гонгадзе. !zn

Читайте також:

Мельниченко пообіцяв новий компромат на Кучму, Литвина і Ющенка

В ОБСЄ закликали знайти і покарати замовників вбивства Гонгадзе

Адвокат Кучми запевнив, що його підзахисний не причетний до вбивства Гонгадзе

Пукач може опинитися в одній з колонії Луценка