UA / RU
Підтримати ZN.ua

США підтримали розслідування за фактом незаконного затримання 120 кримських татар в Криму – посольство

Поліція Криму та Севастополя відкрило справу за фактом незаконного затримання окупантами громадян України

Посольство США в Україні підтримує початок розслідування поліцією України факту незаконного затримання 120 кримський татар, українських громадян, в окупованому Росією Криму.

"Дуже стурбовані тим, що російська "влада" переслідує та затримала 120 кримських татар просто за те, що вони занепокоєні незаконним затриманням своїх співгромадян. Ми підтримуємо розслідування поліцією України цього чергового незаконного позбавлення свобод", - твітнули американські дипломати в п'ятницю.

Раніше співробітники Головного управління Нацполіціі в АР Крим та Севастополі розпочала кримінальне провадження за фактом незаконного затримання 120 громадян України в Криму. Пресслужба поліції Криму заявила, що ввечері, 11 січня, під виглядом перевірок документів та автомобілів 120 представників кримськотатарського народу фактично були незаконно затримані окупаційними "правоохоронцями" з метою недопущення їх присутності в судовому засіданні по "справі Хізб ут-Тахрір", яке відбулося у вівторок вранці в Ростові-на-Дону.

12 січня Південний окружний військовий суд РФ звинуватив фігурантів Білогірської "справи Хізб ут-Тахрір" нібито в "тероризмі" і "приготуванні до насильницького захоплення влади організованою групою за попередньою змовою". Так, Енвера Омерова засудили до 18 років, Айдер Джаппарова - до 17 років, Ризу Омерова - до 13 років.

У МЗС України заявили, що вироки кримським татарам є черговим доказом використання російської судової системи, яка не має нічого спільного з правосуддям, для продовження політики переслідування кримських татар і придушень будь-яких ознак інакомислення в окупованому Криму.