UA / RU
Підтримати ZN.ua

США не ведуть жодної комунікації із Україною щодо саміту НАТО у Вашингтоні

Натомість Київ і далі просуває ідею про офіційне запрошення України в Альянс.

Згідно з інформацією ZN.UA, ані у Вашингтоні, ані в Брюсселі американська влада взагалі не комунікує з українською стороною на тему липневого саміту НАТО в США, особливо щодо надання Україні запрошення вступити до Альянсу, пише у своєму матеріалі «На Вашингтонському саміті НАТО  Україні готуються подати особливу «страву» оглядач відділу міжнародної політики Володимир Кравченко.

Він зазначає, що ці сигнали від партнерів розчаровують Київ, однак українські посадовці і далі просувають ідею щодо офіційного запрошення нашої країни до Альянсу на Вашингтонському саміті, сподіваючись, що Білий дім усе-таки змінить свою позицію. Однак така наполегливість нашої країни тільки дратує, вказує аналітик.

Читайте також: Росія намагалася перевірити реакцію НАТО, запустивши ракету над територією Польщі — експерт

Кравченко підкреслює, що зараз важливо не повторити помилки, якої припустилася Банкова перед Вільнюським самітом, коли українське керівництво агресивно просувало ідею про запрошення України в НАТО під час саміту у Вільнюсі.

«Тоді Київ, з одного боку, спричинив завищені очікування в українському суспільстві. З іншого — роздратування й обурення в наших західних партнерів, які вирішили, що український президент надто далеко зайшов, домагаючись своєї мети жорстким дипломатичним пресингом», - нагадує він.

Експерт додає, що в Києві небезпідставно побоюються, що формула Вільнюського саміту може повторити обіцянки саміту Бухарестського, коли Україні та Грузії було обіцяно членство в НАТО, але запрошення так і не надійшло.

Читайте також: Шольц вважає, що вбереже НАТО від війни, залишивши Україну без Taurus'ів

Нагадаємо, на пресконференції у грудні 2023 року президент України Володимир Зеленський, відповідаючи на запитання про ймовірний вступ до НАТО, заявив що для України «це найпотужніший варіант, проте нас не запрошують в Альянс. Усі ці «сигнали» – маячня».

Посол Джуліанна Сміт, постійний представник США при НАТО заявила, що Україна може розраховувати на ювілейному саміті Альянсу у Вашингтоні у липні 2024 року на те, що «члени Альянсу будуть дуже зацікавлені» у тому, «щоб Альянс продовжував підтримувати Україну в її боротьбі за витіснення Росії зі своєї території, а також для зміцнення відносин України з Альянсом».