UA / RU
Підтримати ZN.ua

США не дозволять Росії чи Китаю домінувати на Близькому Сході — Байден

Американський президент не має наміру послаблювати вплив Штатів у регіоні.

Сполучені Штати не поступляться Близьким Сходом Китаю чи Росії у зростаючій ескалації за вплив у регіоні. Про це заявив президент США Джо Байден 16 липня в рамках саміту лідерів країн Перської затоки та арабських держав

Як повідомляє New York Times, очільник Білого Дому принципово налаштований не допустити на Близький Схід своїх основних противників на зовнішньополітичній арені.  

«Ми не підемо й не залишимо вакуум для заповнення Китаєм, Росією чи Іраном. І ми намагатимемося розвивати цей момент за допомогою активного, принципового американського лідерства», – сказав Байден, звертаючись до членів Ради співробітництва країн Перської затоки. 

Він окреслив «нову структуру для Близького Сходу», яка складається з п’яти частин. Зокрема, вона включає в себе підтримку економічного розвитку, військової безпеки та демократичних свобод. 

«Дозвольте мені завершити, підсумувавши все це одним реченням. Сполучені Штати інвестують у побудову позитивного майбутнього в регіоні в партнерстві з усіма вами, і Сполучені Штати нікуди не зникнуть», – додав Байден.

Читайте також: Ізраїль обстріляли із сектору Гази через декілька годин після візиту Байдена — ABC News

Нагадаємо, що візит американського президента на Близький Схід став першим з часу його обрання на діючий пост. Раніше він зустрівся з лідерами Ізраїлю, Палестини та Саудівської Аравії. Цікаво, що під час зустрічі з принцом Мухаммедом бін Салманом Байден звинуватив його у вбивстві журналіста Джамала Хашоггі, яке сталося у 2018 році.