UA / RU
Підтримати ZN.ua

Справу про держзраду Кузьміна передали до суду

Йому загрожує 15 років тюрми.

Державне бюро розслідувань за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора закінчило досудове розслідування у справі про державну зраду колишнього народного депутата, ексзаступника генерального прокурора  України Рената Кузьміна та направило в суд обвинувальний акт.

У межах досудового розслідування працівники ДБР встановили, що депутат напередодні та після початку повномасштабного вторгнення Росії розміщував у ЗМІ пропагандистські матеріали на шкоду Україні.

Зокрема, з березня 2021 року та навіть після повномасштабного вторгнення Росії до України Ренат Кузьмін під час виступів, у соціальних мережах та на власному сайті поширював інформацію, яка мала пропагандистський характер. В ДБР зазначають, що він мав на меті сформувати у суспільстві антиукраїнські настої та нанести інформаційної шкоди  суверенітету, територіальній цілісності, недоторканості та безпеці держави.

«Дії обвинуваченого кваліфіковано за ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада). Передбачте статтею покарання — позбавлення волі до 15 років з конфіскацією майна», - зазначили в бюро.

Читайте також: Засуджений за держзраду Балицький досі залишається депутатом Запорізької облради

Нагадаємо, 10 січня 2023 року парламент позбавив Кузьміна мандату народного депутата. Разом з ним статус депутата втратили того дня Віктор Медведчук, Тарас Козак та Андрій Деркач.

Ще під час Революції Гідності Ренат Кузьмін втік з України. В часи президентства Віктора Януковича він був заступником генерального прокурора. У 2014 році проти Кузьміна було відкрито кримінальне провадження через незаконне затримання Юрія Луценка у 2010 році. Однак це звинувачення зняли одразу ж після того, як в 2019 його обрали народним депутатом згідно із списком уже забороненої ОПЗЖ.

У 2021 році проти нього ініційовували ще одне кримінальне розслідування, оскільки Ренат Кузьмін назвав Революцію Гідності "державним переворотом".

Під час свого депутатства Кузьмін неодноразово заявляв в ефірах телеканалів, що українська влада «є інструментом у руках західних кураторів», а 22 лютого 2022 року заявив, що Росія швидко захопить Київ, буде створена нова держава, а західні області, відмовляться від вступу до нового союзу і вирушать у «самостійне плавання».