UA / RU
Підтримати ZN.ua

Справа не у розширенні НАТО, а у повазі права націй на вибір — Столтенберг

Генсек НАТО розкритикував заяву лідерів РФ та Китаю.

Після спільної заяви лідерів Росії та Китаю Володимира Путіна та Сі Цзіньпіня, в якій, зокрема, була вимога до НАТО не розширюватися, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг висловив свою думку з цього приводу в ефірі програми MSNBC "Morning Joe".

"Йдеться принципово не про розширення НАТО. Йдеться про повагу права кожної суверенної нації обирати свій власний шлях, у тому числі чи хочуть вони належати до НАТО або не належати до НАТО. НАТО поважає ці незалежні, суверенні, вільні позиції. І НАТО ніколи не примушувало будь-яку країну вступати до нашого Альянсу. Але багато країн фактично через демократичні процеси вирішили, що вони хочуть бути частиною НАТО", — сказав Столтенберг.

При цьому він наголосив, що розширення альянсу, до "якого приєдналися країни Центральної та Східної Європи, за останні десятиліття стало великою історією успіху".

"Кількість членів майже подвоїлася після закінчення холодної війни. І це допомогло поширити свободу і демократію по всій Європі. Отже, йдеться про повагу незалежного суверенного вибору незалежних націй, а не про повернення до епохи сфер впливу, коли великі держави вирішують, що можуть робити маленькі сусіди, а що ні", — переконаний генсек НАТО.

Читайте також: Генсек НАТО невдовзі піде з посади та вже знайшов нову роботу

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наприкінці вересня залишить посаду. Його вже обрали головою Національного банку Норвегії. Сьогодні німецьке агентство DPA з посиланням на джерела назвало тих, хто може зайняти крісло Столтенберга в Брюсселі, де розташована штаб-квартира НАТО.