UA / RU
Підтримати ZN.ua

Спецпредставниця ОБСЄ Гайді Ґрау готується вийти з переговорів щодо Донбасу – ЗМІ

Наступника швейцарського дипломата обрано, але це не представник США, стверджує співрозмовник журналістів.

Спеціальна представниця голови ОБСЄ в Тристоронній контактній групі з врегулювання конфлікту в Донбасі готується вийти з Мінського процесу, повідомляє «Інтерфакс-Україна» із посиланням на близьке до переговорного процесу джерело.

«Заміна в ТКГ стосується ОБСЄ. Ґрау. (...) Вона йде - це факт », - повідомив співрозмовник журналістів.

За його словами, повідомляти про плани спецпредставниці ОБСЄ на засіданні 7 липня не планують. «Про звільнення Гайді Ґрау можуть поки що офіційно не оголошувати - або ж буде оголошено 21 липня», - уточнив він.

Хайді Грау
swisspeace

Про причини виходу пані посла Грау з Мінського процесу не повідомляється. Співрозмовник журналістів уточнив, що наступника пані посла вже визначено, але це «не представник США, яка також входить в ОБСЄ». Офіційного підтвердження отриманої інформації в агентства немає.

Читайте також: На вихідних спостерігачі ОБСЄ зафіксували 154 порушення в Донбасі

Посаду спецпредставниці ОБСЄ в Мінському процесі швейцарський дипломат Гайді Ґрау обіймає з грудня 2019 року, змінивши австрійського дипломата Мартіна Сайдіка.

Член української делегації, журналіст Сергій Гармаш писав у своєму Facebook, що «на засіданні Тристоронньої контактної групи 7 липня очікується оголошення кадрової ротації «високого рівня»».

24 червня відбулася планова заміна координаторів ОБСЄ в переговорному процесі. Посаду координатора в політичній робочій групі обійняла французький дипломат Сільві-Аньєс Берманн (пані посол Франції у РФ у 2017-2019 роках), а в гуманітарній підгрупі - Шарлотта Реландер.