UA / RU
Підтримати ZN.ua

Спецпредставник Китаю Хуей зустрівся з главою МЗС Кулебою

Чи зустрічався він із президентом Зеленським не повідомляється

16-17 травня спеціальний представник уряду Китаю Лі Хуей відвідав Україну з візитом, повідомили у пресслужбі Міністерства закордонних справ. Під час перебування у Києві Хуей зустрівся із главою МЗС Дмитром Кулебою. 

Дипломати обговорили актуальні питання взаємодії України та Китаю як на двосторонньому рівні, так і в рамках міжнародних організацій, а також шляхи припинення російської агресії. 

Кулеба наголосив, що «Україна не сприймає жодних пропозицій, які б передбачали втрату її територій або заморожування конфлікту». Міністр відзначив важливість участі Китаю в реалізації української формули миру, Чорноморської зернової ініціативи, гарантуванні ядерної безпеки та інших важливих міжнародних зусиллях.

Читайте також: Китайський «мирний план» для України – це троянський кінь для Заходу й України – The Hill

Сторони окремо обговорили довгострокову перспективу розвитку двосторонніх відносин між Україною та Китаєм і домовилися нарощувати діалог з ключових питань двостороннього та міжнародного порядку денного.

Нагадаємо, що AFP повідомила про можливу зустріч 17 травня Лі Хуея із президентом України Володимиром Зеленським. На даний момент ані у МЗС, ані в Офісі президента про цю зустріч не повідомляли.

Перед поїздкою Хуея до Європи, китайські експерти зазначили, що спецпредставник має зібрати думки сторін у Києві та європейських столицях й спробувати донести до Кремля. Хуей після України має відвідати Польщу, Францію, Німеччину та Росію.

Лі Хуей був призначений спецпредставником КНР з євразійських справ після телефонної розмови президента Зеленського та лідера Китаю Сі Цзіньпіна 26 квітня. Це була їх перша розмова від початку повномасштабного вторгнення Росії до України.