UA / RU
Підтримати ZN.ua

Спалення Корану в Стокгольмській мечеті: чи поставить це хрест на прагненні країни вступити до НАТО

Вчинок емігранта з Іраку засудили як представники Туреччини, так і влада Швеції.

37-річний емігрант із Іраку Салван Моміка сьогодні, у день релігійного свята Курбан-Байрам, спалив Коран перед мечеттю у Стокгольмі. Перед цим він жбурляв книгу, обмотував її беконом та розмахував шведським прапором, пише Reuters.

Пізніше поліція звинуватила чоловіка в агітації проти етнічної чи національної групи.

Ще до початку акції поліція заявила, що Моміка буде оштрафовано, проте клопотання про дозвіл на акцію не може бути відхилене через право на свободу вираження думки.

Раніше подібні демонстрації було заборонено у Швеції, але два тижні тому місцевий суд цю заборону скасував.

У зв'язку з цим поліція була змушена охороняти демонстранта та затримувати тих, хто намагався завадити його акції.

Після процесу спалення поліція склала протокол, в якому згадуються дві статті: про підбурювання проти групи осіб та порушення заборони на розпалення вогню.

Прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон заявив, що не спекулюватиме на тому, як цей протест може вплинути на процес приєднання Швеції до НАТО.

«Це законно, але недоцільно», — сказав він, додавши, що рішення про притягнення відповідальності за спалення Корану має приймати поліція.

Очільник Міністерства закордонних справ Туреччини Хакан Фідан  у Twitter засудив цей вчинок, додавши, що неприйнятним є дозволяти антиісламські протести в ім’я свободи слова.

«Я засуджую огидний акт, скоєний проти нашої священної книги — священного Корану — у перший день свята Курбан-байрам. Неприйнятно, що ці дії допускаються під приводом свободи слова. Закривати на них очі, отже, брати участь», — заявив Фідан.

У Держдепартаменті США вчинок Моміка засудили, однак додали, що він не має вплинути не процес приєднання Швеції до Північноатлантичного Альянсу.

«Спалення релігійних текстів є нешанобливим і образливим. Те, що може бути законним, звичайно, не обов'язково є прийнятним», —заявив журналістам на щоденному брифінгу заступник речника Державного департаменту США Ведант Патель.

Він вчергове закликав Туреччину та Угорщину невідкладно ратифікувати протокол про вступ Швеції до НАТО, оскільки країна виконала свої зобов’язання за тристороннім меморандумом.

Читайте також: Туреччина хоче, щоб Швеція видала курдів перед вступом до НАТО – ЗМІ

Раніше цього року президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив , що якщо Швеція не виявлятиме поваги до Туреччини чи мусульман, він не підтримає заявку країни на вступ до НАТО. Це зауваження було зроблено після того, як ультраправий політик спалив Коран у Стокгольмі біля посольства Туреччини, що загострило напруженість між двома країнами.

Союзники по НАТО активували зусилля, щоб переконати Туреччину відмовитися від блокування вступу Швеції до НАТО, однак наразі невідомо,  чи вдасться їм досягти успіху до липневого саміту Альянсу у Вільнюсі наступного місяця.