UA / RU
Підтримати ZN.ua

Соратник Авакова отримав політичний притулок в Італії

Італія надала політичний притулок колишньому бізнес-партнеру екс-губернатора Харківської області Геннадію Гайовому, який в Україні оголошений у розшук в справі про незаконне виділення 700 га землі.

Геннадій Гайовий, колишній співробітник і бізнес-партнер народного депутата від опозиційної фракції "Батьківщина" Арсена Авакова, отримав політичний притулок в Італії.

"Геннадій Гайовий пройшов всі необхідні передбачені законом процедури, і Італія надала йому політичний притулок", - повідомила прес-секретар Авакова Наталія Статівко.

Вона додала, що раніше апеляційний суд Риму і прокуратура Італії, вивчивши матеріали, надані Генпрокуратурою України не знайшли підстав для екстрадиції Гайового.

Нагадаємо, в листопаді 2012 року колишній заступник голови АТ "Інвестор" (Харків) Геннадій Гайовий був затриманий в італійському місті Фрозіноне. Він сам з'явився в поліцію, дізнавшись, що в Інтерпол надійшли документи з України з проханням оголосити його в міжнародний розшук.

Проте невдовзі апеляційний суд Рима відпустив Гайового до винесення рішення з питання про його екстрадицію.

Як відомо, опозиціонер Арсен Аваков з 2005 по 2010 роки був губернатором Харківської області. Він також деякий час прожив в Італії: українські правоохоронці вимагали його екстрадиції, але отримали від Риму відмову. Аваков повернувся в Україну, пройшовши у Верховну Раду на виборах восени 2012 року.

Геннадій Гайовий був оголошений українськими правоохоронними органами в розшук у справі про незаконне виділення 700 га землі біля Харкова.

Влітку 2011 року Харківська облпрокуратура порушила кримінальну справу за фактом шахрайського отримання невстановленими особами земельної ділянки площею близько 700 га на території однієї з селищних рад Харківського району.

У вересні 2011 року в рамках слідства в справі були затримані три людини, в т.ч. голова правління АТ "Інвестор" Андрій Переєденко. Заступник голови наглядової ради АТ "Інвестор" Гайовий, а також співробітник АТ "Інвестор" Денис Оприщенко були оголошені в розшук. Колишній голова правління АТ "Інвестор" Олександр Мотилевський вчинив самогубство, викинувшись з вікна 9-го поверху.

Їх звинувачують в шахрайстві і легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом. Обвинуваченим загрожує покарання до 15 років позбавлення волі. За даними прокуратури в результаті незаконного отримання земельної ділянки площею близько 700 га державі було завдано матеріальної шкоди в 497 млн грн.

Ця справа розглядається в Київському районному суді Харкова. !zn

Читайте також:

Італія відмовилася видавати опозиціонера Романюка Україні

Аваков впевнений, що його справу скоро закриють

Оприлюднена повна версія однієї з передсмертних записок екс-глави компанії Авакова

Данилишин у Чехії підробляє репетитором і вчить студентів у виші