UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сьомий пакет санкцій ЄС: в Росії відреагували черговими скаргами і звинуваченнями на адресу Заходу

В МЗС РФ спочатку заявили, що "політика тиску" на Росію не діє, а потім відразу пожалілися на те, що не можуть використовувати систему розрахунків SWIFT.

Росія суттєво потерпає від того, що її найбільші банки відключили від світової мережі здійснення платежів SWIFT і вважає, що обмеження з боку Заходу є «нелегітимними». Про це заявила представниця МЗС РФ Марія Захарова, відреагувавши на оголошення сьомого пакету санкцій Євросоюзу.

У притаманній для себе манері політична діячка звинуватила західні країни у поглибленні економічної та продовольчої кризи у світі. Вона висловила думку, що із введенням нових санкцій проти Росії Європа «заганяє себе в глухий кут». 

«Євросоюз із завидною завзятістю продовжує заганяти себе у глухий кут. На тлі очевидної безперспективності та марності багаторічної політики тиску на Росію дедалі більш явними стають згубні наслідки санкційних вправ ЄС для різних сегментів глобальної економіки та безпеки, у тому числі й країн-членів Євросоюзу», – сказала Захарова.

Проте буквально відразу ж додала, що «політика тиску на Росію» таки діє і санкції б’ють по Кремлю досить відчутно. Зокрема, у тому, що стосується торгівлі та роботи банківської системи.    

«Євросоюз переслідує такі завдання, як обмеження використання коштів на рахунках у банках ЄС та за його межами, неможливість вільного здійснення транзиту товарів через територію/акваторію країн-членів ЄС. Відключено від SWIFT цілу низку вітчизняних банків, включно з «Россєльхозбанком», який обслуговує експорт російської сільгосппродукції. Як наслідок, серйозно ускладнені вантажоперевезення, надання фінансових та страхових послуг, порушені логістичні ланцюжки», – констатувала Захарова. 

Читайте також: Помічник Путіна заявив, що Росія планує «позбутися» SWIFT

Нагадаємо, що напередодні Євросоюз затвердив сьомий пакет санкцій проти Росії. Серед іншого до нього увійшла заборона на імпорт російського золота.

Чому для того, щоб державу-терориста притягти до реальної відповідальності, крім санкцій необхідно включити її до «чорного списку» ФАТФ, і як саме це зробити? Читайте у статті В’ячеслава Черкашина «Аби справді покарати агресора, крім жорстких санкцій необхідно включити його до «чорного списку» ФАТФ».