UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сьогодні в Україні почав діяти закон про медичний канабіс

Закон ухвалили ще минулого року, але деякі депутати намагались заблокувати його підписання.

З 16 серпня 2024 року в Україні починає працювати закон про медичний канабіс. Згідно з перехідними положеннями, чинності документ набрав наступного дня після опублікування – 16 лютого 2024 року. А на те, аби ввести закон у дію законодавці передбачили пів року з дня набрання чинності.

Закон регулює обіг канабісу лише в медичній, промисловій та науковій діяльності.Насамперед медичний препарат використовуватимуть для лікування ветеранів і онкохворих. В Україні дозволено використання канабісу, який виростили у нас в країні.

Виробництво ліків на основі такого канабісу мають жорстко контролювати на всіх етапах. Вирощувати рослину дозволено лише тим юридичним особам, які мають ліцензію та GMP-сертифікат. При цьому робити це можна виключно під цілодобовим відеонаглядом із доступом до Нацполіції. Кожен кущ канабісу матиме окреме кодування, що дозволить прослідкувати рух рослини до пацієнта.

Такі препарати можна буде отримати виключно за електронним рецептом. Останній виписуватимуть пацієнту згідно з його стану, як зараз це відбувається з морфіном.

У законі також прописано, що розповсюдження канабісу для рекреаційного споживання – це як і раніше злочин, який розслідуватиме поліцією відповідно до законодавства.

Читайте також: Кабмін виключив канабіс зі списку важких наркотиків

Нагадаємо, Верховна Рада остаточно ухвалила законопроєкт 21 грудня 2023 року. Тоді його підтримали 248 народних депутатів.

Проте наступного дня, 22 грудня, члени фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко, Сергій Тарута, Олексій Кучеренко та інші зареєстрували проєкт постанови 7475п про скасування рішення парламенту щодо ухвалення в другому читанні та в цілому законопроєкту про медичний канабіс. Внесення цієї постанови заблокувало підписання документа президентом та, відповідно, введення його в дію. У січні голосування за цю постанову Рада провалила, тим самим розблокувала підписання закону.