UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сьогодні НАТО не готова бачити Україну в Альянсі – Жовква

Однією з гарантій безпеки він бачить вступ України до ЄС.

Заступник керівника офісу президента Ігор Жовква впевнений, що сьогодні НАТО не готова бачити Україну членом Альянсу.

“Ви чули президента, який сказав, що, на жаль, блок НАТО не готовий бачити Україну у своїх лавах. В принципі, такі сигнали були й до початку війни. З початком активних бойових дій від самої інституції НАТО ми не отримали суттєвої допомоги. Не варто плутати це з допомогою від країн-членів НАТО, з якими ми на двосторонній основі ведемо постійний діалог і отримуємо від них допомогу. Але що стосується тих вимог, про які говорив президент — і закриття неба над Україною, і надання відповідних потужностей у сфері захисту повітряного простору України, у сфері авіації, то, на жаль, на рівні інституції НАТО нічого цього ми не отримали”, - сказав він в інтерв’ю “Телеграфу”.

Жовква наголосив, що Україна має мислити реалістично.

“Сьогодні нас не готові бачити членом НАТО, і це той результат, який ми фіксуємо. Але це не означає, що ми не повинні думати про забезпечення безпеки України у майбутньому. Зараз ми маємо виграти війну, але вже повинні думати, як зробити так, щоб ця агресія не повторилась і щодо України, і щодо інших європейських держав, в тому числі, країн-членів НАТО і ЄС”, - підкреслив він.

Читайте також: Україна не претендує на 5 статтю НАТО — Зеленський

Раніше з'явилися повідомлення, що США можуть переосмислити оборону Європи через війну в Україні. Американська військова присутність на континенті може збільшитися, як не було з часів Холодної війни.