UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сьогодні ми зустрічаємось як рівні  - Столтенберг

Наступний крок, за його словами, зустріч як союзників.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що рішення саміту альянсу у Вільнюсі відкривають новий розділ у відносинах НАТО та України, і якщо сьогодні вони зустрічаються як рівні, то в майбутньому зустрічатимуться як союзники.

«Рішення, які було зроблено у Вільнюсі, є початком нового розділу у відносинах між НАТО та Україною. Сьогодні ми зустрічаємося як рівні, я з нетерпінням чекаю на той день, коли ми зустрінемося як союзники», - сказав він на спільній із президентом України Володимиром Зеленським пресконференції.

Столтенберг нагадав, що ухвалений  пакет із трьох складових «приведе Україну ближче до НАТО».

«Союзники знову підтвердили, що Україна буде членом Альянсу та погодилися прибрати вимогу ПДЧ. Це змінить український шлях до членства з процесу, що складається з двох кроків, до процесу одного кроку, і ми надішлемо запрошення Україні приєднатися до НАТО, коли погодяться союзники та будуть виконані умови. Це сильний, єдиний меседж союзників щодо шляху до членства НАТО», - додав він.

Столтенберг також зазначив, що після війни Україні мають бути надані «надійні гарантії безпеки, щоб історія не повторилася».

Читайте також: Україна розуміє, що ми не можемо бути в НАТО поки йде війна – Зеленський

Зазначимо, що президент України Володимир Зеленський на цій же пресконференції заявив, що результати зустрічі лідерів Альянсу гарні, але із запрошенням для України стати членом НАТО вони були б ідеальними.