UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Слуги народу» та депутати з групи «За майбутнє»хочуть заборонити омбудсмену скаржитися на президента й уряд

Мова йде про заборону уповноваженому Верховної Ради з прав людини подавати особисті скарги.

У Верховній Раді зареєстрували законопроект,  який пропонує заборонити уповноваженому з прав людини скаржитися на дії чи бездіяльність президента, Верховної Ради, Кабміну, а також суддів Конституційного Суду та інших судів. Ініціаторами проекту №5019 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правових засад діяльності Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» стали народні депутати з фракції «Слуга народу» та групи «За майбутнє».

Зокрема документ передбачає заборону подачі особистої скарги з боку омбудсмена. На думку авторів законопроекту, це необхідно «з огляду на статус вказаних державних органів». При цьому у пояснювальній записці сказано, що уповноважений з прав людини все ж зможе впливати на вказані органи та посадовців. Омбудсмен матиме право надавати експертизи проектів актів, робити публічні заяви та виступи, а також оцінювати їх діяльності з точки зору ризиків для дотримання прав людини і основоположних свобод.

Крім того, документ пропонує знизити мінімальний вік для кандидата на посаду омбудсмена до 35 років. Зараз стати уповноваженим з прав людини можна лише із 40 років. Також передбачено, що кандидат повинен мати щонайменше 5 років досвіду правозахисної діяльності. Проект закону пропонує заборонити брати участь у відборі на посаду омбудсмена громадянам, які протягом останніх п’яти років працювали в органах прокуратури, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки та інших правоохоронних органах.

Читайте також: Рада ухвалила за основу законопроект щодо надання якісних культурних послуг

Раніше перший віцеспікер парламенту Руслан Стефанчук повідомив про те, що у Верховній Раді розробляють законопроєкт про надання права виборцям відкликати народних депутатів. Зараз підставою для позбавлення депутатського мандата є вирок по кримінальній справі.

Стефанчук також заявив про те, що у парламенті працюють над цілою низкою законопроектів по народовладдя. Перш за все це документи, які стосуються місцевих референдумів та електронних петицій.