UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Слуги", "Батьківщина" й "ОПЗЖ" вирішили дозволити посадовцям ховати майно з допомогою дітей

За законопроєкт 3355-1 в першому читанні проголосували 244 народних депутата. "ЄС" і "Голос" не дали жодного голосу.

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект, що дозволяє чиновникам, депутатам та іншим суб'єктам декларування приховувати майно з допомогою дітей. Проєкт закону №3355-1 дозволяє не вказувати в декларації майно, оформлене на неповнолітніх дітей, які не проживають разом з декларантом.

За внесення змін до закону "Про запобігання корупції" проголосували 244 народних депутати – члени фракцій "Слуги народу" (190 депутатів), "Батьківщини" (11), "Опозиційної платформи – За життя" (20) і груп "Довіра" (6) і "За майбутнє" (8). Проєкт також підтримали 9 позафракційних депутатів, включаючи спікера Дмитра Разумкова і віце-спікерів Руслана Стефанчука й Олену Кондратюк.

"Європейська Солідарність" і "Голос" не дали жодного голосу за цей законопроєкт. Депутат від "Голосу" Ярослав Юрчишин попередив колег, що правка дасть можливість чиновникам і депутатам приховувати майно, записуючи його на своїх дітей, які навчаються за кордоном. Але його аргументи більшість залу проігнорувала.

Читайте також: Погаласують день-два і заспокояться:Тимошенко не пояснила походження $ 5 млн в декларації

У жовтні 2019 року набули чинності зміни до закону про запобігання корупції, що розширили коло членів сім'ї та близьких родичів суб'єкта декларування. Відповідно до змін, до "близьких осіб" тепер належать племінники і племінниці, а також батьки і чоловіки та жінки дітей декларанта. Також членами сім'ї суб'єкта декларування є його неповнолітні діти незалежно від спільного проживання.

Щорічні декларації зобов'язані подавати народні депутати, керівники держпідприємств, міністри, державні службовці, посадові особи місцевого самоврядування, судді, прокурори, військовослужбовці ЗСУ, СБУ, Нацгвардії тощо.