UA / RU
Підтримати ZN.ua

Слідчий комітет Білорусі вимагає екстрадиції Тіхановської

Її довірених осіб підозрюють в підготовці захоплення деяких будівель в Гомелі. 

Лідера білоруської опозиції Світлану Тіхановську оголосили в міжнародних розшук. Слідчий комітет вимагає її екстрадиції після того, як в серпні 2020 вона виїхала з країни, повідомляє пресслужба СК. 

"Тіхановська нині оголошена в розшук. Відповідні документи на його екстрадицію передані в Генеральну прокуратуру", - повідомили в Слідчому комітеті.

Розшук Тіхановської в СК назвали діями в рамка розслідування проти чотирьох її довірених осіб. Їх підозрюють у підготовці до захоплення будівель виконкомів та адміністрацій в Гомелі.

Читайте також: ЄС готується розширити список санкцій через ситуацію в Білорусі - Боррель

Раніше в Білорусі створили базу даних, яка містить інформацію про учасників протестних акцій, що почалися після президентських виборів в країні. База містить відомості про стать, вік, регіон проживання, місце роботи або навчання протестуючого, а також про його захоплення.

У серпні опозиціонери, не визнавши результатів президентських виборів в Білорусі створили Координаційну раду з передачі влади. До неї увійшли 35 осіб.

У Білорусі тривають протести проти режиму Олександра Лукашенка, спровоковані фальсифікацією президентських виборів і міліцейським насильством проти громадян. За цей час тисячі людей були затримані і побиті силовиками, щонайменше п'ять протестуючих загинули. Десятки людей зникли безвісти.