UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Схеми» опублікували нові докази наявності російського громадянства в судді ВСУ Львова

Інформацію неофіційно також підтвердили в СБУ.

Голова Касаційного господарського суду в складі Верховного суду України Богдан Львов таки має російське громадянство. Цю інформацію журналістам-розслідувачам проєкту «Схеми» неофіційно підтвердили в СБУ, а також вказує низка доказів, які суддя намагався використати для заперечення наявності в нього російського паспорта.

У першій частині розслідування журналісти з’ясували, що Богдан Львов отримав громадянство Російської Федерації ще у 1999 році у Москві, на той момент вже працюючи суддею в Україні. А у 2012 році оновив паспорт після досягнення 45-річчя. Зокрема в день підпису заяви про отримання паспорту він перебував у Москві. Також громадянство РФ має його дружина, яка є уродженкою Москви, а у сім’ї є незадекларована нерухомість в російській столиці.

Намагаючись заперечити наявність у нього російського громадянства суддя Львов заявив, що журналісти опублікували як доказ документ, який буцімто був затверджений у листопаді 2012 року, а приписуваний йому паспорт він начебто отримав у жовтні.

Однак розслідувачі зазначають, що форма документу, оприлюднена в розслідуванні «Схем», відрізняється від форми нового зразка листопада 2012 року, на яку посилається суддя Львов. А от продемонстрований під час розслідування документ зберігається із формою від 2009 року, яка була чинною станом на жовтень 2012 року.

Так, в пункті 5 форми, затвердженої новим наказом ФМС 2012 року, має бути наявна графа «дата народження». Її в оприлюдненому журналістами документі немає, натомість таке формулювання є у формі зразка 2009 року, яка була в обігу на момент заповнення суддею цієї заяви.

Водночас форма 1П за підписом судді Богдана Львова від 2012 року насправді мала іншу нестиковку, розв’язання якої зрештою вивело журналістів на нове відкриття та допомогло додатково пересвідчитись в її справжності.

У цій анкеті про отримання паспорта, його номер вписаний від руки з помилкою в одній цифрі — 8 замість 6 (справжній номер заяви 4512 799636).

Як наслідок форма 1П від 2012 року Богдана Львова потрапила в електронне досьє іншої людини – жінки, яка отримувала паспорт в тому ж відділенні в Москві.

Журналіст-розслідувач Bellingcat Христо Грозєв, у коментарі Радіо Свобода зазначив, що він у своїй практиці розслідувань в РФ теж зустрічав випадки, коли заява на видачу паспорта, написана від руки, містила одну помилку в цифрі, і через це потрапляла в досьє іншої людини.

Читайте також: НАБУ відкрило справу проти судді з російським паспортом Львова

28 вересня суддя Богдан Львов виступив із заявою, у якій поставив під сумнів отримання і першого паспорта РФ в 1999 році, тобто, власне, вступу в громадянство РФ.

Аргумент судді полягав у тому, що в електронному досьє з автоматизованої системи «Роспаспорт» документ №4598 589684 спершу наводиться як присвоєний за іншою датою – ще у 1998 році. Хоча нижче – фотографія письмової форми заяви на отримання паспорта за цим номером – від 1999 року.

Водночас до отримання російського паспорта Богдан Львов використовував посвідчення військовослужбовця за номером ВП № 081959, яке отримав при випуску з військового інституту в Москві у 1989 році. Навчання там суддя підтверджує.

Саме це посвідчення, за таким же номером, було підставою для прописки у Москві та набуття громадянства у 1999 році:

«Прошу выдать паспорт в связи с обменом справки на паспорт. Справка номер 37 от 13.06.89 года, Военный краснознаменный институт, удостоверение личности ВП №081959 выдано Военным институтом 30.06.89 года».

При цьому у 1999 році Львов Богдан Юрійович, набуваючи громадянство Російської Федерації, в обмін на своє старе посвідчення військовослужбовця радянського зразка – вже шість років працював військовим суддею в Україні – у військовому трибуналі Київського гарнізону, потім – у військовому суді Центрального регіону України.

Читайте також: Невідсторонення судді КГС Львова з посади може коштувати Верховному суду легітимності — Шабунін

«Схеми» зазначають, що ще до виходу розслідування у Службі безпеки України підтвердили журналістам, що мають дані, які вказують про наявність у судді Львова громадянства Російської Федерації та проводять перевірку цих даних.

Після виходу розслідування в СБУ публічно не коментували перебіг перевірки, однак скасували судді допуск до державної таємниці.

З посиланням на кілька джерел журналісти зазначають, що низка органів влади, включно з Офісом президента, отримали ствердну відповідь з СБУ на питання, чи дійсно український суддя Богдан Львов таки має громадянство РФ. У Зеленського поки ніяк публічно не прокоментували ці факти.

Відповідно до Конституції України, суддя припиняє повноваження в разі набуття громадянства іншої країни. Однак на разі робота Вищої Ради правосуддя, яка б могла позбавити Львова статусу судді, заблокована, тому суддя з громадянством країни-агресора продовжує проводити судові засідання. Наприклад, 27 вересня слухав справу за позовом Національного банку України.