UA / RU
Підтримати ZN.ua

Скандал у Латвії: мер Даугавпілса заявив, що Крим належить РФ, а винуватці масових вбивств українців — дипломати

Андрейс Елксніньш відмовився визнавати Росію агресором у війні проти України.

Латвія від самого початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну зайняла чітку позицію підтримки Києва. Незважаючи на це, частина місцевих політиків досі підтримують країну-агресорку і не соромляться говорити про це вголос. Зокрема мер міста Даугавпілс Андрейс Елксніньш, який заявив, що Крим — це «частина Росії», а у вбивствах цивільних українців винні дипломати України, Росії та США, які не змогли домовитися між собою. Його слова цитує Delfi.

За інформацією джерела, в одній зі своїх останніх розмов з журналістами Елксніньш кілька разів відмовився визнавати Росію агресором у війні проти України. Він назвав події в Україні «людською трагедією», але на пряме питання про її винуватців відповідати не став. 

У тому ж інтерв’ю Елксніньш ще раз відкрито висловив свою проросійську позицію. Він сказав, що Крим «є частиною Російської Федерації». Навіть після зауваження, що майже вся міжнародна спільнота не визнала окупацію півострова, він зауважив, що це так, але «неможливо розділяти факти, що його включили до складу РФ і що весь світ продовжив після цього співпрацювати з Росією».

Скандальні висловлювання політика на цьому не закінчилися. Знімаючи відповідальність з Росії за вбивства цивільних у Бучі, мер Даугавпілса заявив, що у всьому винні і Росія, і Україна, і США, а конкретніше — їхні дипломати. 

«За цю ситуацію відповідають усі, насамперед дипломати. Бо коли дипломати не можуть домовитися, починає говорити зброя. Так було завжди. Тому в цій ситуації треба говорити про програш дипломатії», — зауважив Елксніньш.

Зазначимо, що Андрейс Елксніньш є представником соціал-демократичної партії Saskaņa, яка традиційно покладалася на підтримку російськомовних жителів Латвії. 

Читайте також: Ключова проросійська партія Латвії не подолала бар'єр на парламентських виборах

Раніше повідомлялося, що серед американських республіканців зростає бажання позбавити Україну допомоги США.