UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сирський заявив, що СБУ не мала питань щодо призначення Гладкого, але запропонував додаткову перевірку – Костенко

Профільний комітет Ради вирішив звернутись до СБУ за роз'ясненням.

Головком Збройних Сил України Олександр Сирський на засідання парламентського комітету з питань національної безпеки та розвідки завив, що СБУ не мала претензій до призначення Романа Гладкого начальником штабу Командування Сил безпілотних систем. Про це заявив секретар комітету Роман Костенко у коментарі «Українській правді».

«На сьогоднішньому (2 вересня) засіданні комітету ставили питання про призначення Гладкого на посаду начальника штабу Командування Сил безпілотних систем, зокрема, чи проводилися перевірки щодо нього. Головнокомандувач відповів, що Гладкий досвідчений, пройшов навчання в Канаді, а до цього був начальником штабу командування Військово-морських сил. Він пройшов усі перевірки. З боку СБУ зауважень не було. Тому його вирішили призначити», – заявив Костенко. 

Читайте також: Коли в ЗСУ з’являться Сили безпілотних систем – Україна стала до цієї миті ще на один документ ближче

За його словами, командувач Сил безпілотних систем Вадим Сухаревський зазначив, що вважає Гладкого професійною людиною. Також Сухаревський додав, що не має жодних питань до нового начальника штабу.

Костенко розповів, що Сирський запропонував додатково перевірити Гладкого. За словами депутата, оборонний комітет Верховної Ради вирішив спрямувати до СБУ запит для роз’яснення ситуації.

Читайте також: Сталева ластівка: Сили безпілотних систем ЗСУ розпочали рекрутинг

Спочатку про призначення Гладкого ЗМІ. Ба більше, засоби масової інформації писали, що про службове розслідування щодо Гладкого, яке проводили за часів міністра оборони Степана Полторака. Тоді його розпочали через фінансово-економічні порушення та наявність у дружини Гладкого Олени російського паспорта. Також зазначалося, що його донька виступала за Центральний спортивний клуб РФ. При чому вперше ця інформація з’явилася ще 2018 року. Тоді ж Міноборони спростувало дані про те, що це могло стати основою для службового розслідування щодо Гладкого. Натомість ключовою причиною тоді назвали «неналежне виконання службових обов’язків».

Згодом Збройні Сили України підтвердили призначення Гладкого та заявили, що він пройшов усі необхідні перевірки має допуск до роботи з відомостями з найвищим ступенем секретності. У ЗСУ назвали Гладкого офіцером з багаторічним стажем, який має відповідну військову освіту та значний досвід служби на керівних посадах.