UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сироїд виступає за відставку всіх суддів вищих судів та Верховного суду

Віце-спікер розповіла про своє бачення перезавантаження судової системи України.

В Україні необхідна повна відставка всіх суддів вищих судів та Верховного суду.

Про це в інтерв'ю DT.UA заявила віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд.

"Ми маємо звільнити, але дати можливість перепризначитися, суддям апеляційних судів, а перша інстанція може йти шляхом переатестації", - сказала Сироїд.

На її думку, корупція в судах, на яку нарікають люди, обумовлена саме політичною складовою у формуванні суддівського корпусу.

Читайте також: Судді Печерського суду роками не звітують про свої судові рішення - активісти

"Адміністрація президента і Верховна Рада завжди впливали на призначення суддів, що формувало їхню персональну лояльність. Відома історія, як у попередньому складі парламенту формувалися й голосувалися списки суддів на безстрокове призначення. Ви можете перевірити, як ефективно працював комітет на чолі з паном Ківаловим. Справу було поставлено на потік. Ставилася мета - завести максимальну кількість людей, лояльних до системи", - розповіла Сироїд, додавши, що багато судів сформовані людьми, котрі сьогодні перебувають у Росії і працюють в інтересах Росії.

"Мій аргумент полягає ось у чому: ми повністю підтримуємо незалежність суддів, але спочатку маємо отримати професіоналів, яким зможемо її гарантувати. Тому наша ідея - одноразово перезапустити судову систему і дати їй незалежність", - сказала віце-спікер.

23 жовтня Венеціанська комісія схвалила рекомендації щодо судової реформи в Україні. Представник України у Венеціанській комісії Володимир Пилипенко повідомив, що комісія в цілому схвально оцінила прагнення української сторони до реформи судочинства.

"Позитивні відгуки експертів Венеціанської комісії отримали такі пропозиції як: позбавлення права Верховної Ради призначати суддів, скасування п'ятирічного випробувального терміну для молодих суддів і скасування "порушення присяги судді" в якості підстави для звільнення, проведення реформи Генпрокуратури і позбавлення прокуратури функції нагляду", − зазначив Пилипенко.

У той же час Венеціанська комісія не схвалила ідею тотального кадрового перезавантаження судової системи. На думку членів комісії, звільнення всіх суддів не відповідає європейським стандартам, а також створює загрозу здійснення правосуддя в державі.

Читайте повністю інтерв'ю Оксани Денисової з Оксаною Сироїд: "Парламент має повернути собі голос" у свіжому номері тижневика "Дзеркало тижня. Україна".