UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сі Цзіньпін запевнив Зеленського в підтримці територіальної цілісності України - ОП

У повідомленні китайського посольства згадки про таку заяву голови КНР немає.

В Офісі президента заявили, що голова КНР Сі Цзіньпін у ході першої телефонної розмови з президентом Володимиром Зеленським запевнив того у підтримці територіальної цілісності та державного суверенітету України.

«Голова КНР... підкреслив, що Китай поважає шлях незалежності, обраний українським народом, підтримує суверенітет і територіальну цілісність України», - йдеться в повідомленні, опублікованому на офіційному сайті глави держави ввечері у вівторок, 13 липня.

Зеленський, у свою чергу, підтвердив незмінність позиції України щодо питання «єдиного Китаю», яка передбачає визнання Китайської Народної Республіки і невизнання Тайваню (офіційна назва - Республіка Китай).

Відзначимо, що КНР не підтримала в ООН жодної резолюції із засудженням російської окупації Криму та порушення прав людини на півострові.

Більше того, в прес-релізі про телефонну розмову Зеленського і Сі Цзіньпіня, опублікованому посольством КНР у Києві, згадки про підтримку територіальної цілісності України немає. У той же час, заява Зеленського про підтримку «єдиного Китаю» згадується.