UA / RU
Підтримати ZN.ua

Швеція надасть Україні пакет допомоги на мільярд крон

Глава МЗС Кулеба перебуває з візитом у Швеції.

Швеція надасть Україні пакет допомоги на суму майже 1 мільярд крон. Як повідомила прем'єр-міністр Швеції, половина цієї суми – військова допомога, а половина – підтримка української економіки.

Прем'єр-міністр Швеції Магдалена Андерссон заявила під час зустрічі з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, що її країна підтримуватиме Україну доти, доки це буде необхідно. Новий транш допомоги становитиме майже мільярд крон.

Перша частина – військова допомога. Вона включає півмільярда шведських крон. І складатиметься з того обладнання, яке запросила Україна, і буде сумісне з тим, що постачають інші країни, - повідомила Магдалена Андерссон. Подробиці військової допомоги невідомі, але український міністр заявив під час зустрічі, що Київ насамперед шукав гаубиці та ракети. Раніше Швеція відправила в Україну протитанкові засоби, бронежилети та спорядження для саперів. Коли новий транш військової допомоги надійде до України, поки що невідомо, передає "Польське радіо".

У свою чергу, в рамках економічної допомоги Швеція хоче, зокрема, купити українську пшеницю і роздати країнам, що потребують, через ООН.

Читайте також: Швеція підтримуватиме політику відкритих дверей НАТО для України

У понеділок Dagens Nyheter опублікував звернення колишніх шведських високопосадовців, які закликали уряд направити Україні «одну з найкращих у світі артилерійських систем Archer FH77 BW». "Саме цей вид зброї вкрай необхідний Україні", - зазначалося.

Під час своєї прес-конференції міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час візиту до Стокгольма наголосив, що військова допомога «є найкращим способом врятувати життя мирних жителів». - Поки триває війна, ми проситимемо більше зброї, щоб мати можливість захистити себе та Європу, - наголосив він. У Стокгольмі Дмитро Кулеба також зустрівся із головою шведської дипломатії Анн Лінде, міністром допомоги розвитку Матильдою Ернкранс, а також із політиками парламентської опозиції.

"Вдячний за додаткові 100 мільйонів доларів підтримки, включаючи 50 мільйонів доларів військової допомоги. Я підкреслив, що найкращий спосіб витратити їх і врятувати життя - це забезпечити лучників і системи ППО", - повыдомив Кулеба у Twitter.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Швеції Магдалена Андерссон анонсувала допомогу Україні під час саміту Кримської платформи у Києві. Міністр оборони Швеції Петер Хультквіст також припустив, що королівство вироблятиме зброю для України.

Також повідомлялося, що Швеція направить до Британії інструкторів для навчання українських військових.