UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шольц продовжує обіцяти Україні все більше військової допомоги, досі не надавши жодної одиниці важкого озброєння

Цього разу Києву пообіцяли радар для виявлення артилерії та сучасну систему протиракетної оборони. 

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив про прагнення Берліна розширити військову допомогу для України та здійснити додаткові поставки. Ці обіцянки дещо дисонують з заявою українського посла Андрія Мельника, який розповів, що ФРН насправді не надала Україні ще жодної одиниці необхідного важкого озброєння, перші такі надходження можуть відбутися лише 22 червня. 

"Ми суттєво розширюємо нашу підтримку. Ми поставимо Україні зокрема сучасну систему протиракетної оборони та радар для виявлення артилерії", - зазначив натомість Шольц, слова якого цитує "Інтерфакс"

Він також заявив, що ФРН вже здійснила постачання Україні протиракетної зброї, бронетранспортерів та амуніції. Також Шольц нагадав, що парламент країни погодив надання нам зенітних самохідних установок "Гепард" та самохідних артилерійських установок PzH 2000 в кількості семи одиниць. 

Читайте також: Зеленський закликав Шольца перестати балансувати між Україною і Росією

Війна Росії проти України підірвала авторитет та вплив Берліна у Центральній та Східній Європі та, що дуже важливо, серед лідерів за столом Європейської Ради.

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок постійно наголошує на готовності країни передати німецьку зброю Україні. Але уряд досі не виконав усі ці обіцянки. Прірва між оголошеними намірами і реальністю стала дуже великою.

Сім гаубиць, які обіцяв канцлер Олаф Шольц, а також 50 зенітних самохідних установок Gepard українська армія так і не отримала. Ще Берлін пообіцяв передати власні БМП, проте потім вирішив не стримати свого слова та віддати їх мирній Греції.