UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шокін: ГПУ досі не отримала доказів причетності РФ до розстрілів на Євромайдані

Генпрокурор поки не бачить підстав звинувачувати спецслужби Росії

Генеральний прокурор України Віктор Шокін знову заявляє, що ГПУ досі не отримала документи, які б підтверджували наявність "російського сліду" у розстрілах протестувальників на Майдані в лютому 2014 року.

З такою заявою виступив Шокін в інтерв'ю газеті "Факти і коментарі", коментуючи думку про те, що в подіях на Євромайдані "російський слід" стає блідіший.

"Якщо ви пам'ятаєте, екс-глава СБУ Валентин Наливайченко в свій час заявляв, що, мовляв, якийсь російський чиновник взимку 2014 року перебував у Києві, віддавав команди силовикам стріляти по мітингувальниках. Я попросив Наливайченка надати нам хоч якісь документи, що підтверджують це. Досі їх немає", - заявив Шокін.

"Тому зараз я не маю дані, що в розстрілі Небесної сотні є російський слід. З тих матеріалів, якими ми зараз володіємо, неможливо зробити такий висновок. Не тому, що ми не можемо або не хочемо довести, що у нас просто сьогодні немає підстав про це говорити", - сказав Шокін.

У лютому 2015 Валентин Наливайченко, який на той момент очолював СБУ, звинуватив у причетності до розстрілів на Майдані радника президента Росії Володимира Путіна Владислава Суркова. У квітні Шокін говорив, що не отримав від Наливайченка підтверджень його слів.

На початку травня 2015 Наливайченко заявив про передачу в Генпрокуратуру матеріалів по нібито причетність радника президента Росії Владислава Суркова і його помічника до терористичної діяльності в Україні.

"Усі матеріали розслідування, які з'ясовує і знаходить СБУ, виконуючи доручення Генеральної прокуратури, направляються в Генеральну прокуратуру, і нами спрямовані, так само, як спрямовані матеріали та епізоди, які СБУ вважає обгрунтованими для підозри і громадянина Росії, якого ви згадали (Суркова - ред.), і його першого помічника Інала Ардзінби у скоєнні злочинів, пов'язаних з тероризмом на території нашої держави, із закликами до повалення конституційного ладу, пов'язаних з останніми резонансними підготовками кримінальних злочинів, у тому числі кілерських злочинів в Одесі ", - заявляв тоді Наливайченко .

Як відомо, у розстрілах на Майдані в ГПУ підозрюються бійці "Беркута", а також високопоставлені особи попередньої влади на чолі з Віктором Януковичем.

У той же час, напередодні з'явилася інформація, що у справі про розстріли на Майдані обшукують "свободівців".