UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шмигаль запевняє, що Україна отримає вакцину від коронавірусу не пізніше, ніж Європа

В уряді обіцяють отримати першу партію з 8 млн доз вакцин вже в березні.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль переконаний, що Україна отримає вакцину від COVID-19 не пізніше, ніж Європа. Про це він заявив під час години запитань до уряду в п’ятницю, 18 грудня.

"Україна отримає вакцини, доступ до вакцин не пізніше, ніж Європа. Це добровільна справа. Паралельно буде проходити план вакцинування безкоштовний за рахунок держави тих груп, які визначені, зокрема, за рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я. Також  паралельно буде комерційний продукт, який кожен охоче зможе купити і отримати щеплення у відповідних кабінетах", - сказав прем’єр.

Також у Кабміні запевняють, що перші вакцини від COVID-19 очікуються в Україні вже в лютому.

«Для цього уряд веде перемови в двох напрямках: безпосередньо з виробниками вакцин та з керівництвом держав, де такі вакцини будуть вироблятися, або вже законтрактовані», - сказав прем'єр

Шмигаль наголосив, що в березні в Україні очікується перша партія з 8 млн доз вакцин для 4 млн українців в рамках ініціативи COVAX. 

Читайте також: МОЗ обіцяє провакцинувати 50% населення України

Нагадаємо, глава МОЗ Максим Степанов раніше повідомляв, що Україна має можливість закупити 8 млн доз вакцини для 4 млн населення. За підрахунками відомства, країні для повної вакцинації потрібно  15 млрд доларів, а сьогодні є майже в шість разів менше. 

Видання Bloomberg відслідковує контракти з компаніями-постачальниками вакцини. За даними ЗМІ, може статися така ситуація, що багаті країни зарезервують для себе більшу кількість доз, ніж потрібно, тому бідні країни ризикують залишитися зовсім без препарату. Додаткові складнощі можуть виникнути під час транспортування вакцини. 

Щодо України то ми, за даними видання, маємо контакти для купівлі препарату лише для 2 млн населення.

В якості порівняння, Канада підписала контакти для вакцинації 154 млн населення - це в 4 рази більше, ніж потрібно країні насправді. Вдвічі більше вакцини також планує закупити Австралія.