UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шмигаль у Букінгемському палаці обговорив із Урсулою фон дер Ляєн ситуацію з українською агропродукцією

За словами прем'єр-міністра, мова йшла про експорт та транзит агропродукції з України.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зустрівся з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн. Як повідомив Шмигаль у Telegram, зустріч відбулася на прийнятті Чарльза ІІІ у Букінгемському палаці.

«Порушив питання експорту й транзиту української аграрної продукції через країни ЄС. Зокрема, складну ситуацію, що виникла на пункті пропуску з Польщею. Маємо знайти спільні рішення для подолання цього виклику та забезпечення продовольчої безпеки у світі, гарантом якої є Україна», – зазначив Шмигаль.

За словами прем’єра, він подякував президентці Єврокомісії за макрофінансову підтримку та допомогу у відновленні Україні. Шмигаль додав, що Україна розраховує на подальшу тісну координацію з Єврокомісією. 

Читайте також: В ООН спрогнозували майбутній врожай пшениці у світі та Україні

Повідомлялося, що Єврокомісія заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини, чиї фермери вважають себе найбільш постраждалими від напливу на ринок агропродукції з України. У повідомленні Єврокомісії йдеться, що заборона діятиме з 2 травня по 5 червня 2023 року. 

Згодом Європейська комісія вирішила запропонувати опонує п’ятьом державам Євросоюзу Болгарії, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини відмовитися від обмежень щодо імпорту української продукції, в обмін на грошову підтримку.