UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фіцо на зустрічі із Шмигалем заявив, що холодно ставиться до членства України в НАТО

Україна та Словаччина провели другу міжурядову зустріч в Ужгороді. 

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та члени уряду провели сьогодні другу міжурядову зустріч із главою уряду Словаччини Робертом Фіцо щодо питання транзиту російських енергоресурсів через Україну.

За словами Шмигаля, з часу попередніх міжурядових переговорів між країнами, які відбулись у квітні, вдалось досягти прогресу у виконанні Дорожньої карти спільних дій, яку підписали за підсумками попередніх консультацій.

«Деякі з кроків виконані повністю, деякі — на завершальному етапі. Ми також добре просунулись у питаннях реалізації енергетичних та інфраструктурних проєктів», - зазначив він.

Під час сьогоднішньої зустрічі глави урядів обговорюватимуть  спільні проєкти в енергетиці, транспорті та інфраструктурі, які мають сприяти розвитку прикордонних регіонів.

Також, за словами Шмигаля, представники урядів обговорюватимуть кроки з реалізації Формули миру України.

«Підкреслив, що для реалізації усіх наших проєктів та для захисту нашого європейського дому необхідно забезпечити перемогу та справедливий мир для України», - зазначив він.

Читайте також: У МЗС України відреагували на звинувачення словацького прем'єр-міністра Роберта Фіцо на адресу українських військових

У свою чергу Словацький прем'єр під час спільної заяви сказав, що не проти вступу України в ЄС, проте «холодно» ставиться до членства України в НАТО.

«Ми не будемо ставити перешкоди до вашого шляху щодо членства України в ЄС. Будуть країни, які будуть проти, щоб Україна швидко стала членом Європейського Союзу. Я кажу це відкрито і чітко. Хочемо надати вам свій досвід вступу. Цей досвід цікавий та цінний. Ми досить холодно ставимося до членства України в НАТО, але будемо брати участь у всіх конференціях», – цитує заяву Фіцо «Суспільне».

Він заявив, що словацький уряд підтримує всі мирні плани України, а також підтримує президента Зеленського та його «формулу миру», оскільки Словаччина зацікавлена у відновленні України та в добросусідських відносинах.

«Ми розуміємо, що цей мир має бути для вас якісним, стійким. Ви маєте мати безпекові гарантії, і ми це розуміємо. Будемо підтримувати усі ініціативи для досягнення цієї мети», — зазначив словацький прем'єр.

Він додав, що словацький уряд надасть Україні пакети фінансової та військової допомоги, а також готовий постачати Україні електроенергію, оскільки «хочемо, щоб Україна достойно перезимувала».

Зустріч міністрів урядів Словаччини та України проходить у готельному комплексі біля Ужгорода.  Вона передбачає обговорення спільних заходів між Україною та Словацькою Республікою, який Роберт Фіцо та Денис Шмигаль підписали на першому спільному засіданні урядів у квітні цього року – співпрацю в енергетичній безпеці, інфраструктурних проектах та економіці.

Читайте також: Фіцо: Я зроблю все, щоб після війни відновити нормальні відносини з Російською Федерацією

Як писало словацьке видання Aktuality, Роберт Фіцо мав у планах переконати Україну зберегти транзит газу після 2024 року, коли закінчиться термін угоди України з «Газпромом».

Водночас поштовхом до міжурядових консультацій стало посилення Україною санкцій проти російського «Лукойлу» та зупинку транзиту його нафтопродуктів до Словаччини та Угорщини.