UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шмигаль про карантин в Україні: «Ми врятували тисячі життів, Європа бере з нас приклад»

На думку прем'єра, карантин у вихідні дасть можливість економіці не впасти остаточно.

Жорсткий карантин в Україні, який Кабмін ввів навесні 2020 року, попри негативні наслідки для економіки, дозволив врятувати тисячі життів українців від коронавируса.

Про це прем'єр-міністр Денис Шмигаль розповів в ефірі телеканалу «Україна 24».

"З чим ми зустріли пандемію? Ні з чим. У нас не було ні системи протиепідемічного контролю, ні лабораторій, ні медичних засобів, ні засобів індивідуального захисту. Ми були абсолютно не готові до пандемії. Єдине рішення, яке було правильним, але на жаль воно призвело до тих наслідків, які ми мали в економіці держави - це локдаун... ми врятували, я впевнений, тисячі людських життів українців ", - заявив Шмигаль.

При цьому прем'єр заявляє, щокарантин вихідного дня, питання про введення якого Кабмін дозволить обговорити на засіданні 11 листопада, - ефективний захід у боротьбі з епідемією коронавируса.

"Йде дуже багато діалогів і суперечок про те, як діяти. Стовідсоткового рецепта немає ні у кого в світі. Уряди всіх країн шукають кращі рішення. Ми знаходимося в щільній комунікації з країнами Європи. У багатьох речах європейці беруть приклад з нас, цим треба пишатися. Потрібно подивитися, який сценарій розвитку в Європі і в Україні. у нас дуже важка ситуація, багато хворих. Але якщо порівняти з Італією, Іспанією, Польщею - ми в хорошому сенсі від них відстаємо. Вони запитують: що ви робите? ми ділимося - це адаптивний карантин, заходи, які ми вводимо паралельно", - сказав він.

На думку прем'єра, карантин у вихідні дасть можливість економіці не впасти остаточно.

Раніше міністерство охорони здоров'я України розробило концепцію «карантину вихідного дня» і найближчим часом уряд прийме рішення про застосування жорстких карантинних заходів у вихідні.

Згідно з концепцією МОЗ, з 00:00 суботи до 00:00 понеділка в країні будуть працювати виключно продуктові магазини, аптеки, транспорт, автозаправні станції та ветеринарні аптеки.

Кафе і ресторани в ці дні будуть працювати тільки «на винос», торгово-розважальні центри - закриватися.