UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шмигаль про відставку Авакова: "Зараз потрібно керувати кризами, а у нього в цьому хороший досвід"

За його словами, в умовах кризи, не можна розмінюватися на "якісь політичні речі".

Під час пресконференції з нагоди 100 днів уряду прем'єра Дениса Шмигаля запитали про те, що має статися для того, аби він особисто як голова уряду вніс у Верховну Раду подання на відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Журналістка також запитала у нього про те, чи мало для цього протестів під парламентом і проекту постанови, поданого депутатами. Шмигаль відповів, що зараз головне боротися з кризами, а Аваков це нібито добре вміє.

"У кризовій ситуації, у тих процесах, в яких ми перебуваємо, я сьогодні абсолютно розумію, що нам не можна розмінюватися на якісь політичні речі. Нам потрібно керувати кризами, які у нас виникли. Не одна криза, а ціла низка криз. І Аваков в управлінні кризою демонструє хороший досвід, і хороші якості", - заявив прем'єр.

Він також згадав про звіт Авакова у Верховній Раді, під час якого він, за словами Шмигаля, "дуже детально відповідав на запитання народних депутатів, практично на всі виклики і події, які зараз відбуваються".

"Якщо порівнювати Кагарлик і Врадіївку, то реакція поліції була зовсім різною в одному і в іншому випадку... Ви бачили швидку реакцію міністерства і уряду в цілому, на відсторонення, на звільнення співробітників поліції, які фактично здійснюють злочини", - додав Шмигаль.

Він зазначив, що Верховна Рада прийняла звіт Авакова, а народні депутати не висловили жодних зауважень.

"Я бачу необхідність і роботу цього міністерства сьогодні в складних умовах, для забезпечення стабільності в Україні... Ми розуміємо, що сьогодні Міністерство внутрішніх справ, яке об'єднує в собі ДСНС, ДПСУ, поліцію та інші відомства, вони сьогодні стоять на забезпеченні стабільності ситуації в Україні", - зазначив Шмигаль.

Читайте також: Україна готова проводити 30 тисяч тестувань на тиждень — санлікар

Нагадаємо, 25 травня стало відомо про те, що двоє поліцейських із Кагарлика зґвалтували жінку й катували її та ще одного чоловіка. Зокрема, у зґвалтуванні та тортурах підозрюють начальника сектору кримінальної поліції і оперуповноваженого поліції.

29 травня у Броварах сталася масова перестрілка, у якій взяли участь близько 100 осіб. При чому озброєні люди приїхали із Вінниці та Києва.

Після цього у Верховній Раді почали збирати підписи за відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Серед інших, під документом тоді підписалися депутати з "Голосу" і "Слуги народу".

5 червня проект постанови зареєстрували в парламенті. Однак парламентський комітет з питань правоохоронної діяльності, станом на 10 червня, документ ще не отримав.

За словами президента Володимира Зеленського, Аваков повинен сам нести відповідальність за подібні випадки. Однак, піти у відставку глава держави міністру не пропонувала. Більш того, на пресконференції з нагоди року свого президентства, Зеленський заявив про те, що Аваков "потужний міністр".