UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шкарлет попросив Уряд пришвидшити розгляд постанови по збільшення зарплати вчителям

Освітяни вважають, що затягування ухвалення Урядом зазначеної постанови матиме негативні наслідки.

Очільник Міністерства освіти й науки України Сергій Шкарлет і Профспілка працівників освіти звернулися до Уряду України та ФПУ з проханням прискорити ухвалення постанови щодо встановлення посадових окладів працівників бюджетної сфери. Про це він написав у Telegram. 

У звернення йдеться про необхідність встановлення посадових окладів працівників бюджетної сфери з 1 січня 2021 року, виходячи з розміру посадового окладу працівника першого тарифного розряду – 2 670 грн, з 1 грудня 2021 року – 2 893 грн.

"Освітяни акцентують на тому, що затягування процедури ухвалення Урядом зазначеної постанови матиме негативні наслідки, зокрема, невизначеність на місцевому рівні з виплатою січневого авансу", - написав Шкарлет. 

Глава МОН також звернувся до Мінекономіки та всіх зацікавлених центральних органів виконавчої влади з проханням "пришвидшити розв’язання питання".

Читайте також: МОН: зарплати вчителів зросли на 20% з 1 січня

За повідомленням Міністерства освіти і науки України, у Державному бюджеті на 2021 рік освітньому відомству передбачені видатки обсягом 139,5 млрд грн, що на 26,6 млрд грн більше, ніж у 2020 році. В основному це кошти на збільшення заробітної плати з 1 січня на 20% та з 1 грудня 2021 року – на 8,4%.

Нагадаємо, постанова Кабміну України, яка передбачає поетапне до 2023 року підвищення окладів педагогів  до рівня 4 прожиткових мінімумів, передбачало у 2021 році додатково фінансування на суму 50 млрд грн.

З державного бюджету було заплановано виділити близько 39 млрд, з місцевих - близько 11 млрд.

У зв'язку з відсутністю коштів на її реалізацію в державному і місцевих бюджетах виконання зазначеної постанови, прийнятої 10 липня 2019 року, було припинено до 31 грудня 2020 року.