UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шепелєв не повернеться до України до 2015 року, заявив його адвокат

Повернення Шепелєва в Україну при нинішній владі небезпечне для його життя, вважають адвокати екс-депутата, фігуранта справи про розкрадання коштів банку "Родовід". До того ж, на думку захисту, українська влада хоче використовувати Шепелєва для подальшого кримінального переслідування екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Колишній народний депутат Олександр Шепелєв, якого оголошено у міжнародний розшук і було заарештовано в Угорщині, не збирається повертатися до України до президентських виборів 2015 року.

З такою заявою на прес-конференції у Києві у п'ятницю, 16 серпня, виступив адвокат депутата Олексій Волошин.

"Ми докладемо всіх зусиль, щоб суду над Шепелєвим в Україні до 2015 року не було. Це пов'язано з тим, що досить багато сфабрикованих справ... В тому стані, в якому знаходиться наша система правоохоронних органів, ми не можемо говорити про те, що слідство буде об'єктивним... Тому ми разом зі своїми угорськими колегами будемо робити все, щоб Шепелєв залишився в Угорщині доти, поки він не побачить, що ситуація в Україні радикально змінилася і він буде готовий відповідати на запитання", - зазначив адвокат.

За його словами, у разі повернення Шепелєва в Україну, виникне загроза його життю.

"Ми хвилюємося про життя Шепелєва, якщо він повернеться в Україну. Ця позиція узгоджена з нашими колегами в Угорщині", - сказав Волошин.

Він також висловив сподівання, що Шепелєв отримає статус біженця в Угорщині. У той же час, додав захисник, у нього не було розмови з екс-нардепом прохання про політичний притулок.

У свою чергу інший адвокат Шепелєва, його батько Олександр Андрійович Шепелєв, нагадав, що 14 серпня 2013 року закінчився 40-денний термін екстрадиційного арешту підзахисного. "Це є свідченням того, що Угорщина відмовилася видати його Україні. На думку угорського адвоката Шепелєва, висунуті звинувачення не мають перспективи в угорському суді", - додав він.

Батько помітив, що за 40 днів українські органи досудового слідства не змогли надати угорській стороні очевидні докази, які збиралися проти Шепелєва більше 5 років.

Нагадаємо, колишній народний депутат Олександр Шепелєв був оголошений українськими правоохоронцями в міжнародний розшук. Щодо Шепелєва МВС України порушило кримінальну справу за низкою звинувачень, серед яких розкрадання коштів банку "Родовід" в розмірі 340 млн грн і організація замовних вбивств.

В середині літа, 4 липня екс-депутат був затриманий у столиці Угорщини Будапешті місцевою поліцією разом з представниками німецького Інтерполу, а 5 липня поміщений під екстрадиційний арешт. Засідання угорського суду, який вирішить долю екстрадиції Шепелєва в Україну, відкладено до вересня, повідомив раніше ZN.UA адвокат екс-депутата.

Як повідомляло ZN.UA, суд над Олександром Шепелєвим може торкнутися провідних політичних сил України. Шепелєв цікавий для прокуратури як людина, здатна пролити світло на фінансові схеми діяльності уряду Тимошенко і безпосередньо оточення прем'єр-міністра. Крім того, Шепелєв може бути використаний для отримання компромату на групи впливу в оточенні президента України Віктора Януковича і використання інформації для дискредитації опонентів. !zn

Читайте також:

Влада Угорщини перенесла розгляд екстрадиції Шепелєва на осінь

Угорщина вирішує, чи надавати притулок екс-депутатові Ради Олександру Шепелєву

Оголошений у міжнародний розшук екс-депутат Шепелєв затриманий у Будапешті