UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Сенат США внесли законопроект про визнання Росії державою-спонсором тероризму

Авторами виступили сенатори від обох партій.

Сенатори США від Демократичної та Республіканської партій Річард Блюменталь та Ліндсі Грем представили на розгляд верхньої палати Конгресу закон, згідно з яким Росія буде визнана державою-спонсором тероризму. У разі його ухвалення, проти РФ можна буде подавати позови до судів США за дії Москви в Україні, повідомляє Голос Америки.

«Потреба в цьому заході сьогодні є більш гострою, ніж будь-коли раніше», — заявив на прес-конференції сенатор-демократ Річард Блюменталь, маючи на увазі вбивства мирних жителів та інші злочини Росії в Україні.

Сенатор-республіканець Ліндсі Грем, ще один автор законопроекту, додав, що це визначення надішле потужний сигнал підтримки Києву, а також союзникам США і водночас накладе на Росію суворі покарання, посилення санкцій, а також, зокрема, дозволятиме позиватись до неї в ​​судах США за дії в Україні.

Обидва сенатори неодноразово заявляли про необхідність такого кроку. Особливо гучно про це заговорили після відвідин Києва в липні.

Наприкінці липня Сенат США одноголосно схвалив резолюцію, яка закликає держсекретаря Ентоні Блінкена визнати Росію державою-спонсором тероризму за дії в Чечні, Грузії, Сирії та Україні, які «привели до смерті незліченних невинних чоловіків, жінок і дітей».

Нагадаємо, що Україна неодноразово наголошувала на необхідності визнання Росії державою-спонсором тероризму. Водночас, адміністрація Байдена виступає проти такого кроку.