UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сенат США дозволив поставки летальної зброї Україні

Згідно з ухваленим проектом закону, передбачається надати Україні військову допомогу на суму $ 300 млн.

Сенатори Сполучених Штатів Америки переважною більшістю голосів дозволили надавати Україні летальне озброєння.

Як повідомляє агентство AFP, такий пункт містить прийнятий Сенатом у четвер закон про оборонний бюджет на наступний фіскальний рік. Ухвалення фінансового плану Пентагону в наявній редакції відбулося, незважаючи на застереження з боку Білого дому.

Видатки Пентагону обсягом 612 мільярдів доларів США підтримав своїми голосами 71 сенатор. 25 членів верхньої палати американського парламенту проголосували проти. Відзначимо, що новий фіскальний рік розпочинається з 1 жовтня поточного року.

Згідно з ухваленим проектом закону, передбачається надати Україні військову допомогу на суму $ 300 млн. Допомога буде включати радарні системи і протитанкові комплекси.

Раніше Вашингтон надавав Україні допомогу тільки нелетальними озброєннями, наприклад, позашляховиками, оснащенням, радарними системами і безпілотниками.

Нагадаємо, 26 березня Сенатом США одноголосно була прийнята резолюція (S. Res. 72) із закликом до президента США Барака Обами прискорити передачу оборонного летального озброєння Україні.

15 травня комітет з питань збройних сил Сенату США ухвалив проект нового оборонного бюджету країни на 2016 фінансовий рік, який передбачає надання військової допомоги Україні на суму 300 млн доларів.

16 травня Палата Представників США схвалила законопроект про оборонний бюджет США на новий фінансовий рік, що передбачає фінансування поставок летального зброї Україні, проте Адміністрація президента США вже повідомила про намір накласти вето на цей законопроект, коли він потрапить на підпис главі держави.